11.12.2011 Beograd

Raste javni dug Srbije

Raste javni dug Srbije
Javni dug Srbije na kraju septembra bio je 14,7 milijardi evra, za 1,5 milijardi više u odnosu na kraj juna, objavila je Narodna banka Srbije.

Tokom devet meseci 2011. javni dug je povećan za 2,6 milijardi evra, ili za 4,8 procentnih poena ukupnog domaćeg proizvoda (BDP).

Javni spoljni i javni unutrašnji dug povećani su u istoj meri - po 1,3 milijarde evra.

Povećanje stanja javnog duga rezultiralo je rastom njegovog učešća u procenjenom BDP na 46,7 odsto.

Prema metodologiji Ministarstva finansija koju ono koristi za ocenu ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o budžetskom sistemu, učešće javnog duga u BDP je niže i iznosi 44,5 odsto.

U slučaju prekoračenja limita za javni dug od 45 odsto BDP, zakon nalaže obavezu Fiskalnom savetu i vladi da Narodnoj skupštini podnesu plan vraćanja duga u dozvoljene okvire, podsetila je NBS.

Za razliku od prethodna tri tromesečja kada je javni dug uvećan pre svega po osnovu zaduživanja države na domaćem finansijskom tržištu, u trećem tromesečju je porastao prvenstveno po osnovu zaduživanja na svetskom finansijskom tržištu, i to javni spoljni dug 1,2 milijarde evra, a javni unutrašnji dug 222,7 miliona evra.

Od toga se 210 miliona evra odnosi na indirektne unutrašnje obaveze po osnovu garancije za kredit "Srbijagasa", navela je NBS.

Povećanje javnog spoljnog duga najvećim delom je posledica zaduženja Srbije po osnovu prodaje evroobveznica na svetskom finansijskom tržištu u iznosu od milijardu američkih dolara.

Takođe, povećane su direktne spoljne obaveze države za 200 miliona evra po osnovu makroekonomske pomoći Evropske unije, kao i indirektne spoljne obaveze za 120 miliona evra po osnovu garancije date za kredit Evropske investicione banke kompaniji "Fijat kompakt automobili Srbija".

Zaduživanje države u dolarima u trećem tromesečju uticalo je na izmenu valutne strukture javnog duga u pravcu povećanja dela duga u dolarima, sa 12,2 na 17 odsto.

Deo javnog duga u dinarima smanjen je s junskih 18,5 na septembarskih 17,7 odsto.

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno

  Trgovinsko primirje između Vašingtona i Pekinga je "dobra vest" ali to nije dovoljno, upozorila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva i izvršila pritisak na dve zemlje da dođu do trajnog rešenja da bi očuvali svetski rast.

 • Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu

  Britanska funta porasla je danas u odnosu na dolar i evro posle saopštenja da je ostvaren dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

 • APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji

  Delta holding je najveća grupacija, odnosno ekonomska celina u Srbiji, prema broju povezanih pravnih lica, koju čine 57 firmi, od kojih je 17 poslovalo u inostranstvu, objavljeno je danas u Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2018. godini, koji je sačinila Agencija za privredne registre (APR).

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinaru će danas neznatno opasti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5563 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side