Raste izvoz, ali raste i uvoz
31.01.2012 Beograd

Raste izvoz, ali raste i uvoz

Raste izvoz, ali raste i uvoz
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2011. godini bila je oko 22,89 milijardi evra što je za 14,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od oko 8,4 milijardi evra ili za 14,1 odsto više u nego u periodu januar-decembar 2010. godine, dok je uvoz bio oko 14,4 milijardi evra ili za 14,5 odsto veći, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Deficit u periodu januar-decembar bio je oko šest milijardi evra, što čini povećanje od 15 odsto u odnosu na isti period 2010. godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 58,5 odsto i identična je kao i u 2010. godini.

U strukturi izvoza i uvoza najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (66,4 odsto i 60,8 odsto),  roba za široku potrošnju (25,3 i 19,7 odsto) i oprema (8,3 i 13,4 odsto). 

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane  sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne  razmene. 

Drugi po važnosti spoljno-trovinski partner su zemlje Cefta sporazuma, sa kojima Srbija ima  suficit u razmeni od blizu 1,5 milijardi dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih  
proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika. 

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Nemačka i Italija (po oko 1,3 milijardi dolara), kao i Bosna i Hercegovina (oko 1,2 milijardi dolara).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Rusija (oko 2,65 milijardi dolara), Nemačka (2,17 milijardi dolara) i Italija (1,8 milijardi dolara).

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom. 

Najveći deficit je bio u trgovini sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, zatim  sa Kinom, Nemačkom i Mađarskom. 

U decembru 2011. je smanjen izvoz a povećan uvoz - izvezeno je robe u vrednosti od 703,9  miliona evra, što čini smanjenje od 3,1 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je  uvoz bio 1,42 milijardi evra ili za 18,1 odsto veći u odnosu na isti mesec prethodne godine. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side