31.07.2018 | 12:29h ► 12:50h Beograd

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji u junu 3,9 odsto

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji u junu 3,9 odsto Foto: pixabay.com
Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu ove godine veća je za 3,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine i veća za 5,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 


U prvom polugodištu 2018. godine industrijska proizvodnja je veća je za 4,2 odsto nego u istom periodu 2017.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u junu imale su proizvodnja električne energije, nafte, mašina i opreme, eksploatacija uglja i proizvodnja osnovnih metala.

U junu je, u poređenju sa istim mesecom 2017. godine, rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji bio 6,3 odsto, prerađivačka industrija je imala rast od 3,6 odsto a rudarstvo 2,9 odsto.

 

Rast BDP-a u drugom kvartalu 4,4 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 4,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U prvom kvartalu je rast BDP-a bio 4,5 odsto.

Budžetom Srbije za 2018. godinu planiran je rast BDP-a od 3,5 odsto.

 

Rast spoljnotrgovinske razmene i prometa robe 

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom polugodištu iznosila je 18,5 miliona evra i za 9,9 odsto je veća nego u istom periodu 2017. godine, dok je izraženo u dolarima razmena bila u vrednosti oko 22,48 miliona, što je rast od 23 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od oko osam mliona i to je povećanje od 7,6 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, a uvoz je iznosio 10,53 miliona, što je rast od 11,7 odsto.

U dolarima je izvoz bio u vrednosti oko 9,73 miliona i veći je za 20,4 odsto, a uvoz je uvećan 25 odsto, na 12,75 miliona.

Deficit iznosi 2,49 miliona evra (rast od 27,2 odsto), a u dolarima 3,03 miliona (rast od 42,7 odsto).

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,3 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 79,2 odsto.

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u junu ove godine veći je u tekućim cenama za 4,7 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u stalnim cenama je povećanje 1,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U prvom polugodištu je promet robe u odnosu na isti period 2017. godine veći u tekućim cenama za 5,2 odsto, a u stalnim cenama (kad se isključi inflacija) za 3,3 odsto.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Sorazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahteva oporavak da bi se održao.

 • Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca

  Kompanija Lidl Srbija upozorila je danas potrošače da su se na pojedinim sajtovima, kao i na profilima na društvenim mrežama, pojavili oglasi za prodaju Lidl poklon kartica, po cenama nižim od njihove vrednosti.

 • Evro sutra 117,94 dinara Evro sutra 117,94 dinara

  Dinar će u sredu biti jači za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 117,9446 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, rekla je danas u Smederevskoj Palanci da bez ulaganja u infrastrukturu nema razvoja i napretka nijedne opštine u Srbiji i da će Vlada nastaviti da ulaže i u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side