14.02.2020 Beograd

Rast globalnog tržišta organske hrane se nastavlja, proizvodnja na 71,5 miliona hektara

Rast globalnog tržišta organske hrane se nastavlja, proizvodnja na 71,5 miliona hektara Foto: Pixabay
Zemljište pod organskom poljoprivredom na globalanom nivou je u 2018. poraslo za dva miliona hektara dostigavši 71,5 miliona hektara, objavila je danas organizacija "Serbia organica".

Prema podacima studiji o organskoj poljoprivredi "The World of Organic Agriculture 2020", koju su objavili Istraživački Institut za organsku poljoprivredu (FIBL) i Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), broj organskih proizvođača dostigao skoro 2,8 miliona, navdeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da podaci iz 186 država pokazuje nastavak pozitivnog trenda u širenju organske proizvodnje u proteklih nekoliko godina.

Kompanija za istraživanje tržišta "Ecovia Intelligence" procenila je i da je globalno tržište organske hrane u 2017. godini povećano za skoro 10 milijardi evra, dostigavši vrednost od 97 milijardi evra.

Tržišta država koje su imaju najveće vrednosti su takođe nastavila trend rasta i to Sjedinjene Američke Države su vodeće tržište sa 40,6 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (10,9 milijardi evra) i Francuska (9,1 milijardi evra).

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud saglasile su se danas da je potrebno da se u najskorijem roku potpiše i sporazum o vazdušnom saobraćaju između dve države, s obzirom na to da su se za to stekli uslovi nakon Bregzita.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side