29.08.2017 Beograd

RAS: Srbija je lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016.

RAS: Srbija je lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016. Foto: Novi magazin/SA
Srbija je svetski lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016. godini, posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je danas u najnovijem izveštaju "IBM Global Locations Trend 2017", saopštila je Razvojna agencija Srbije (RAS).

U saopštenju se navodi i da je Srbija prema kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta u odnosu na broj projekata koji su u 2016. godini započeli sa realizacijom, zauzela 5. mesto među evropskim zemljama, ispred Mađarske, Češke, Rumunije, Francuske, Poljske, a 13. mesto među ostalim državama sveta.

Iz Razvojne agencije Srbije podsećaju da "IBM Global Business Services" već nekoliko godina analizira aktivnosti u oblasti ulaganja u Srbiju, a ovo je do sada najbolji rezultat koji je Srbija ostvarila, 40 odsto bolji nego 2015. godine.

V. d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić ocenio je da je takav rezultat posledica višegodišnjeg rada, velikih napora i odricanja, kao i sinhronizovanog zalaganja svih relevantnih institucija, počev od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, RAS, lokalnih samouprava i potencijalnih investitora.

"Do sada su nas najčešće naši vrhunski sportisti u različitim disciplinama radovali rezultatima, sada smo i u disciplini privlačenja investicija u samom svetskom vrhu. Ovakav rezultat Srbiju sigurno visoko pozicionira i u budućnosti na mapi investitora i mnogo govori o posvećenosti i predanosti ljudi koji rade na investicionim projektima u Vladi i RAS", rekao je Gazdić, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, u prošloj godini, kroz projekte koje RAS administrira, realizovana su 22 investiciona ugovora koji će u narednom periodu doneti oko 240 miliona evra investicija i otvoriti više od 17.000 radnih mesta, što je rekord u poslednjih deset godina.

RAS je u toku ove godine realizovala 16 ugovora koji će generisati više od 154 miliona evra ulaganja i omogućiti otvaranje 7.000 novih radnih mesta.

Trenutno RAS radi s 50 potencijalnih investitora, čijom bi odlukom da investiraju u Srbiju bile realizovane investicije vrednosti od oko milijardu evra i novih 20.000 radnih mesta.

Najveći broj projekata je iz automobilske industrije, ali je veliko interesovanje i za elektronsku i mašinsku industriju kao i industriju tekstila i poljoprivredu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od 2007. godine Srbija je privukla ukupno oko 22 milijarde evra ulaganja, prošle godine zabeležila je priliv od oko 2,1 milijarde evra, a za prvih šest meseci 2017. godine Srbija je zabeležila oko milijardu evra direktnih stranih ulaganja.

Najveći broj investicija dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, ali i Bliskog istoka, SAD, Azije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side