Radnike više zanima redovnost, nego visina plate
29.05.2015 Beograd

Radnike više zanima redovnost, nego visina plate

Radnike više zanima redovnost, nego visina plate Foto: freeimages
Visina plate nije najvažniji faktor zadovoljstva radnika u Srbiji, ali njena redovnost ponekad jeste, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Nebojša Janićijević.

 On je drugog dana regionalne konferencije "Zarade i modeli nagrađivanja" u Beogradskoj bankarskoj akademiji, rekao da je u Srbiji zastupljena takozvana ženska kultura koja vrednuje kolektivizam, sigurnost, pripadanje, odsustvo konflikta, ugled i čast.

To znači da zaposleni više vrednuju te stvari od materijalnih vrednosti, pa tako i u poslu, više im znače pohvale, pogodnosti, beneficije i socijalni kontakt, nego isključivo novac, rekao je Janićijević na skupu koji je organizovala Mreža za poslovnu podršku.

"Proces motivacije je emocionalan i etički", dodao je Janićijević.

Kada je reč o platama, u našem društvu je još uvek prihvatljivije nagrađivanje po osnovu staža, veština i kompetencija, dok je učešće stimulacija u primanjima nisko, i iznosi 20 odsto, retko do 30 odsto, rekao je Janićijević.

Strane kompanije koje dođu u Srbiju susreću se sa dilemom - kako motivisati srpske radnike, a najbolje je da se opredele za miks - da u osnovi zadrže bazične kriterijume našeg kulturnog obrasca, a da postepeno uvode i neke promene, smatra Janićijević, koji dodaje da su za usvajanje novih obrazaca motivacije potrebne decenije.

On napominje i da je nacionalna kultura samo jedan od faktora, ali se mora imati u vidu i karakter grane u kojoj preduzeće posluje, jer nije isto da li je reč o tekstilnoj industriji ili softverskoj kompaniji.

Dr Jovan Ničić rekao je da postoji desetak ozbiljnih metoda ocenjivanja učinka koji je preduslov nagrađivanja.

"Ne postoji jedna najbolja metoda, ali se pokazalo koja je najgora - a to je samoocenjivanje", naveo je Ničić, uz napomenu da se samoocenjivanje može kombinovati sa drugim metodama.

On je istakao da su ocenjivači, koji su najčešće neposredni rukovodici, najodgovorniji i da nijedan metod ne može da bude zamena za kvalitetan kadar.

"Jako je bitno da kriterijumi budu dobro definisani, a ocenjivači ekstremno dobro obučeni...Sistem ocenjivanja uspeva ukoliko ga zaposleni prihvataju", kazao je Ničić.

On je rekao da je nagrađivanje jedan kraj batine, a na drugom je kazna, koja je dodaje, najdelotvornija po principu "vrele ringle" - da se realizuje odmah po prekršaju ili neispunjavanju radnog zadatka.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side