Radnici Jure u Rači vraćeni kućama, poslodavac obećao rad u smanjenom obimu
07.04.2020 | 08:14h ► 11:28h Kragujevac

Radnici Jure u Rači vraćeni kućama, poslodavac obećao rad u smanjenom obimu

Radnici Jure u Rači vraćeni kućama, poslodavac obećao rad u smanjenom obimu Foto: prtscr ytb
Poslodavac je vratio kućama radnike "Jure" u Rači koji su jutros odbili da uđu u hale i počnu da rade, jer traže da se reši pitanje angažovanja tokom vanrednog stanja zbog rizika od koronavirusa.

 

Radnici su u krugu fabrike čekali ishod razgovora komandanta opštinskog kriznog štaba, predstavnika fabrike i sindikata, pošto su i juče odbili da rade zbog rizika zaraze koronavirusom.

Komandant kriznog štaba opštine Rača Nenad Savković je rekao Beti da se poslodavac složio da se napravi organizacija rada sa smanjenim kapacitetom.

Najavio je da će posle "usaglašavanja pravnih stvari" tokom dana biti izdato i saopštenje te će se detaljnije znati na koji način će radnici biti angažovani u Juri tokom vanrednog stanja.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" fabrike Saša Marković je rekao Beti da je postignut dogovor da u fabriku dođe epidemiolog koji će da napravi analizu stanja i proceniti koliki broj radnika može da bude angažovan.

Marković je rekao da je to sindikat tražio i da se poslodavac sa tim složio.

Radnici Jure trebalo je da juče nastave redovu proizvodnju posle plaćenog odsustva od 26. marta zbog pandemije koronavirusa, ali su odbili da rade i vraćeni su kućama.

Iako je zatim, kako su mediji obevešteni iz fabrike, odlučeno da se ne radi i do kraja ove sedmice, juče po podne poslodavac je pozvao radnike da danas dođu na posao i rade uobičajeno.

Radnici su izrazili zabrinutost jer su u proizvodnji raspoređeni na malom rastojanju, ima i zaposlenih iz nekoliko opština gde su registrovani slučajevi virusa korona, a problem je i što se veći broj njih zajedno dovozi organizovanim prevozom.

U Juri u Rači koja proizvodi kablove za auto-industriju angažovano je 1.200 radnika.

 

Radnici Jure u Leskovcu traže zatvaranje fabrike

Oko 150 radnika južnokorejske kompanije "Jura" u Leskovcu jutros od 6.30 protestuje ispred fabrike i odbija da uđe u pogone zbog glasina da je više zaposlenih obolelo od virusa korone, a da je oko 200 u izolaciji zbog sumnje da ima taj virus.

Predstavnik sindikata Predrag Stojanović kazao je da radnici čekaju da im se obrati neko iz menadžmenta, ali da im se do 10 sati niko nije obratio.

"Radnici nisu hteli da uđu u fabriku, plaše se za svoje zdravlje. Imamo dvocifren broj zaraženih i trocifren broj izolovanih ljudi. Boje se i da putuju oragnizovanim prevozom", rekao je Beti Stojanović.

Prema zvaničnim podacima, od korone je oboleo jedan radnik, dvoje imaju simtome tog virusa, a 84 radnika je u izolaciji.

Međutim, Stojanović je kazao da je ukupno odolelo 14 radnika.

"Pre nekoliko dana je obolelo sedam radnika, od juče je pozitivno još sedam", tvrdi taj radnik "Jure".

Kazao je da je svih 2.800 radnika u tri pogona radilo do 27. marta.

"Kao da nije vanredno stanje. Čovek preko čoveka", ocenio je.

Oni će, kazao je, ostati ispred fabrike i sačekati drugu smenu.

"Ostaćemo sve dok nam se neko iz menadžmenta ne obrati", bio je izričit Stojanović.

Juče je sa menadžemntom "Jure" razgovarao gradonačelnik Leskovca i komandnat gradskog Kriznog štaba Goran Cvetanović, koji je doktor medicinskih nauka, sa predstavnicima republičkih inspekcija i policijom.

Dogovoreno je da se u "Juri" obavlja minimum procesa rada, odnosno 50 radnika na 5.000 metara kvadrtanih, mada je od Korejaca traženo zatvaranje fabrike na dve nedelje, ali oni nisu pristali na taj predlog.

Prema navodima Stojanovića, najveći broj sumnjivih na koronu je iz trećeg pogona u okviru koga se nalazi i takozvana čista soba. Iz tog pogona sinoć je vraćena cela treća smena radnika.

"Iz tog pogona je i najveći broj izolavanih radnika", naglasio je Stojanović.

 

Sindikat Sloga traži da se radnici Jure pošalju na plaćeno odsustvo

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" danas su podržali radnike Jure u štrajku i traže da se odmah pošalju na plaćeno odsustvo do kraja pandemije koronavirusa, jer tvrde da nema zdravstvenih uslova za rad u pogonima te južnokorejske kompanije.

"Kompanija Jura se zbog pohlepe za kapitalom opasno svrstala u petu kolonu u biološkom ratu sa virusom korone, zbog čega je jako upitno čiji se interes ovim tolerisanjem brani i dopušta da rade sa srpskim radnicima šta hoće?", zapitao je sindikat "Sloga".

Zatraženo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić odmah intervenišu i "spreče rad koji je u suprotnosti sa epidemiološkom situacijom, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost ukoliko se radnici i njihove porodice razbole".

"U trenutku kada nam je domaća privreda pred pucanjem, poljoprivreda u rasulu, jer se hapse i privode traktoristi sa oranica, neodgovorna vlast potpuno nerazumljivo toleriše jednu stranu kompaniju da ubire profit i ponižava narod u sopstvenoj državi", navela je "Sloga" u saopštenju.

Taj sindikat je podsetio da je Jura pozvala radnike da od 6. aprila nastave rad, uprkos tome što je u jednom od pogona do sada potvđen jedan slučaj COVID-19, dok su u poslednja dva dana 74 radnika te kompanije poslata u samoizolaciju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side