24.01.2012 | 11:26h ► 17:47h Beograd

Radna grupa Vlade za pomoć Ju Es Stilu

Radna grupa Vlade za pomoć Ju Es Stilu
Vlada Srbije formira Radnu grupu za održanje proizvodnje u kompaniji Ju Es Stil Srbija (U.S. Steel).

Ta radna grupa će napraviti akcioni plan za železaru u skladu sa odlukom koju će vlasnik iz Pitsburga doneti 31. januara.

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je cilj vladine radne grupe da razmotri situaciju u toj kompaniji i da pronađe rešenje najbolje za Srbiju jer bi povlačenje 'Ju Es Stila' sa ovog tržišta moglo da znači gašenje fabrike.

"Kao što znate, moramo da vodimo računa, kako o zaposlenima koji tamo rade, tako o celini naše privrede jer je do sada Železara Smederevo, odnosno kompanija 'Ju Es stil Srbija' bila jedna od naših najvećih izvoznika, a isto tako je ona povezana sa nizom dobavljača iz zemlje tako da bi prestanak rada izazvao ogromne probleme u našoj privredi", rekao je Cvetković.

Premijer nije želeo da unapred spekuliše o mogućim rešenjima do kojih bi došla radna grupa več samo kaže da će ona raditi "u najboljem interesu države, ekonomije i zaposlenih".

Na čelu radne grupe će biti državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić, a u grupi će biti i državni sekretari iz Ministarstva ekonomije, Ministarstva poljoprivrede i trgovine, Ministarstva infrastrukture, Ministarstva rada i socijalne politike i Republički javni pravobranilac.

Govoreći o značaju kompanije "Ju Es Stil Srbija" za srpsku ekonomiju, Cvetković je istakao da je značaj veliki imajući u vidu njeno učešće u industrijskoj proizvodnji, veze sa kooperantima, učešće u izvozu, odnosno da se radi o jednom od najvećih izvoznika, "tako da je zaista veoma važno da se jasno opredeli strategija šta dalje raditi".

On je istakao da se i na primeru kompanije "Ju Es Stil Srbija" jasno ispoljava uticaj svetske ekonomske krize na privredu Srbije.

Cvetković je ukazao da vlada već mesec dana vodi intenzivne razgovore sa predstavnicima ''Ju Es Stila'' da li im je potrebna pomoć i "oni su uvek bili stava da je ova vlada učinila sve što je mogla i da, praktično, oni imaju problema sa opštom svetskom recesijom i da to jeste problem koji oni ne mogu da razreše".

Moguće da država kupi Železaru?

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović najavila je ranije da postoji mogućnost da država kupi udeo u Železari. Država se prilikom eventualne kupovine Ju es stila Srbija neće dodatno zaduživati, već će novac biti obezbeđen preraspodelom u budžetu, izjavila je ona danas.

"Tako veliki sistem koji utiče na celokupnu privredu jedne zemlje ne sme da bude prepušten sam sebi i država mora da stane iza njega da obezbedi normalno funkcionisanje i da ne budu ugroženi oni koji se oslanjaju na tu kompanju", naglasila je potpredsednica Vlade.

Verica Kalanović je kazala da se slična stvar dešava i u Hrvatskoj, gde je vlada stala iza železare u Sisku nakon što je američki vlasnik odlučio da se povuče.

Vlada će se, kako je rekla potpredsednica, ponašati u skladu sa situacijom i novac će obezbediti na specifičan način iz raznih izvora, kao što je i ranije priskakala u pomoć velikim kompanijama, poput Srbijagasa, RTB "Bora", Galenike i mnogih drugih.

"Ne može se dozvoliti da neko ima sve a da neki koji su od velikog značaja nemaju nikakva sredstva", rekla je Verica Kalanović.

Kompanija "Ju-Es-Stil Srbija" (U. S. Steel) saopštila je ranije da su njeni finansijski rezultati neprihvatljivi i da nastoji da istraži sve mogućnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije.

Ekonomska situacija u Evropi, naročito u Južnoj Evropi, gde se nalaze i postrojenja Ju-Es-Stil Srbija.

"Ju-Es-Stil Srbija" je 9. januara skratio radnu nedelju, tako što većina zaposlenih u kompaniji ima jedan dan plaćenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od njihove pune zarade. Kako je tada objašnjeno, trenutna ekonomska kriza značajno je uticala na tržište čelika i na porudžbine kupaca.

Kompanija, pored smederevske železare, ima još tri celine - u Šapcu, Kučevu i Luku Smederevo, a ukupno je zaposleno oko 5.400 radnika.

autor: AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.01.2012, 19:35h Ujed pcele

  Ovo samo pokazuje koliko je privatizacija u Srbiji, kao proces, bila lose postavljena. Na stranu sve one lose privatizovane firme, propale, unistene, sa unistenom imovinom, hiljade sudskis postupaka, i Na zalost, samo malo bogatih iz citavog ciklusa. To samo pokazuje da je u Srbiji proces koji kod ozbiljnih drzava traje vekovima, pokazao svoje pravo lice samo za deset godina. I slovima deset. Samo iz jednog razloga. Citav proces je uradjen da bi se neko ko je rukovodio procesom okoristi, obogati i ukrade dovoljno para da obezbedi, ne samo sebe, vec i generacije iza njega. Pogledajte gde se nalaze oni koji su rukovodili procesom i bice vam jasno o kojima govorim. A proces, principi, ozbiljna drzava, obecavajuci zamah, boljitak svih, ostali su na stranu i u drugom planu. O ovome bi mogle knjige da se napisu i ovakav model privatizacije da se u svetskoj literaturi izucava kao srpski model. E sad, ovo sto se desava sa US steelom je proizvod srpskog modela. Drzava koja je po istom sistemu upropastila milion radnih mesta odjednom postaje jako zainteresovana za 5.000 radnika. Nejasno i nedefinisano. Ali ova vlada je za svoj mandat pokazala hiljade puta da je spremna da za kilo mesa ubije vola. Samo deset godina, neka niko ne zaboravi period.

Pročitajte i...
 • Škoda se za novu fabriku dvoumi oko Bugarske i Turske Škoda se za novu fabriku dvoumi oko Bugarske i Turske

  Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, novu fabriku izgradiće ili u Turskoj ili u Bugarskoj, s tim da još nije jasno da li će novu fabriku koja će osim škodinih modela proizvoditi i druge modele koncerna Folksvagen voditi sama Škoda ili koncern.

 • Evro danas 117,96 dinara Evro danas 117,96 dinara

  Dinar je danas ostao gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs je 117,9693 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Radnike Fijata u Kragujevcu uznemirile vesti o produženju plaćenog odsustva Radnike Fijata u Kragujevcu uznemirile vesti o produženju plaćenog odsustva

  Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu veoma su zabrinuti posle saznanja iz pojedinih medija da će menadžment kompanije od nadležnog Ministarstva uskoro da zatražiti saglasnost da još 95 dana budu na plaćenom odsustvu, pored zakonom dozvoljenih 45 dana, rečeno je danas Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side