14.03.2019 Beograd

Radio Slobodna Evropa: Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu

Radio Slobodna Evropa: Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu Foto: Pixabay.com
Srbija je tražila novi kredit od Rusije u iznosu od 172,5 miliona evra kako bi finansirala izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture, a sporazum o ruskom kreditu bi trebalo da bude potpisan u prvoj polovini 2019. godine, objavio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Kako je objavljeno na sajtu RSE, ta informacija potvrđena je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ugovor o izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisali su 17. januara 2019, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, preduzeće Infrastruktura železnice Srbije i RŽD International (Ruske železnice). Vrednost ovog ugovora je 230 miliona evra, a ugovorom je definisano da će od tog iznosa iz kreditne linije biti izdvojeno 172,5 miliona evra.

"Ministarstvo finansija se obratilo krajem 2018. sa zahtevom Ruskoj Federaciji. Naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu", piše u odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za RSE.

Iz Ministarstva takođe navode da je predviđena realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture: radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova – Novi Sad, izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom.

Na pitanje RSE na koji način je odlučeno da se posao izgradnje Dispečerskog centra poveri ruskoj kompaniji RŽD International i finansira ruskim kreditom, iz Ministarstva navode da je projekat inicijalno bio planiran da se realizuje kroz prethodni međudržavni zajam za železnicu od Rusije.

"U međuvremenu zahtev za finansiranje je proširen i na deonicu brze pruge na kojoj radove izvode Ruske železnice, zbog čega je projekat Dispečerskog centra odložen i biće realizovan u okviru nastavka ruskog kredita za realizaciju železnice", piše u odgovoru Ministarstva.

Ruska kompanija RŽD International, kako je podsetio RSE, angažovana je na izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji na osnovu Ugovora o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. godine i pratećih aneksa. Vrednost tog ugovora je oko 941 milion dolara (oko 833 miliona evra).

RŽD International trenutno radi na izgradnji deonice železničke pruge od Stare Pazove do Novog Sada u okviru projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Modernizacija pruge koju izvodi RŽD International do sada je većim delom finansirana iz ruskog kredita, na osnovu međudržavnog sporazuma iz 2013. godine. Iznos tog kredita je 800 miliona dolara (oko 709 miliona evra), a rok za njegovo korišćenje produžen je do kraja 2021. godine.

Prema Ugovoru o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. RŽD International nema obavezu da dobije saglasnost od investitora – Infrastruktura železnice Srbije na izbor podizvođača, odnosno Ruske železnice same biraju svoje podizvođače, naveo je RSE.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Škoda se za novu fabriku dvoumi oko Bugarske i Turske Škoda se za novu fabriku dvoumi oko Bugarske i Turske

    Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, novu fabriku izgradiće ili u Turskoj ili u Bugarskoj, s tim da još nije jasno da li će novu fabriku koja će osim škodinih modela proizvoditi i druge modele koncerna Folksvagen voditi sama Škoda ili koncern.

  • Evro danas 117,96 dinara Evro danas 117,96 dinara

    Dinar je danas ostao gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs je 117,9693 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Radnike Fijata u Kragujevcu uznemirile vesti o produženju plaćenog odsustva Radnike Fijata u Kragujevcu uznemirile vesti o produženju plaćenog odsustva

    Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu veoma su zabrinuti posle saznanja iz pojedinih medija da će menadžment kompanije od nadležnog Ministarstva uskoro da zatražiti saglasnost da još 95 dana budu na plaćenom odsustvu, pored zakonom dozvoljenih 45 dana, rečeno je danas Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side