Rade Jovanović: Do kraja leta prečišćavanje otpadnih voda
17.02.2019 Beograd

Rade Jovanović: Do kraja leta prečišćavanje otpadnih voda

Rade Jovanović: Do kraja leta prečišćavanje otpadnih voda Foto: Nenad Kovačević
Završen je najveći deo zemljanih i betonskih radova, a stiglo je više od 90 odsto opreme iz Slovenije, koja je proizvedena u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, koje se gradi u blizini Obudojevica, biće pušteno u probni rad na proleće ove godine, a do kraja leta počeće redovno da funkcioniše. To je za Novi magazin potvrdio Rade Jovanović, direktor čajetinskog JKP Vodovod Zlatibor.

Time će biti sprečeno da komunalne otpadne vode sa Zlatibora završavaju u rečici Obudojevici, Crnom Rzavu i kompletnom slivu reke Drine, a time taj projekat dobija i prekogranični značaj.

Iako zagovara ulaganja u zaštitu životne sredine, što je i obaveza naše zemlje u priključenju EU, Vlada Srbije nije podržala taj projekat čija je ukupna vrednost 4,5 miliona evra. Međutim, Vlada Slovenije je, posredstvom svog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, donirala 1,5 miliona evra, dok je Čajetina iz svog budžeta obezbedila tri miliona evra. Finansijsko učešće te lokalne samouprave je i veće ako se uzmu u obzir troškovi za pripremne radove, izgradnju trafo-stanice, prilaznog puta i za ostale aktivnosti koje su prethodile samoj gradnji.

Izvođači radova su Hidroinženiring iz Ljubljane, Jedinstvo iz Užica i Beohidro iz Beograda, a kapacitet postrojenja odgovara ekvivalentu od 20.000 stanovnika, s mogućnošću proširenja 50 odsto.


Foto: JKP Vodovod Zlatibor

“Završen je najveći veći deo zemljanih i betonskih radova, a stiglo je više od 90 odsto opreme iz Slovenije, koja je proizvedena u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Ukrovljen je deo objekta i tokom proleća očekujemo puštanje postrojenja u probni rad, koji će trajati tri meseca kako bi se otklonili mogući nedostaci i, ako sve bude u redu, uslediće tehnički prijem. Tokom probnog rada zaposleni u našem preduzeću obučavaće se za rad u postrojenju, a nakon toga trebalo bi da preuzmemo upravljanje postrojenjem i njegovo održavanje”, kaže Jovanović.

Postrojenje će, kako dodaje, ispunjavati sve evropske standarde, a njegovom realizacijom Čajetina će postati jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji. Buduće postrojenje poslužiće i kao primer dobre gradnje i primene najsavremenijih standarda u toj oblasti ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“To će biti reprezentativni objekat sa najsavremenijom tehnologijom, na koji bi trebalo da se ugledaju i ostali prilikom gradnje ovakvih postrojenja. Kvalitet prečišćene vode biće po evropskim standardima, koji su znatno stroži od naših zakona i pravilnika. To znači da će vode koje će se ispuštati u Obudojevicu biti čistije nego što je to predviđeno našim sadašnjim zakonima. Kako se Obudojevica uliva u Rzav, a on u Drinu, biće znatno poboljšan kvalitet i tih vodotokova”, istakao je naš sagovornik i naveo da je u planu izgradnja manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Čajetini, Sirogojnu i Mačkatu.

 

Tekst je deo projekta “Zdrava voda, zdrava planina, zdrav prihod”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Čajetina.

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kampanja kratkih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru Nemačke Kampanja kratkih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru Nemačke

  Zaposleni u javnom sektoru Nemačke pokrenuli su danas kampanju kratkih štrajkova zahtevajući značajno povećanje zarada, a među onima koji će obustaviti rad su i zaposleni u bolnicama i centrima za negu dece.

 • Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

 • RSE: Hiljade milijardi dolara sumnjivog novca prošlo kroz globalne banke RSE: Hiljade milijardi dolara sumnjivog novca prošlo kroz globalne banke

  Novi procureli dokumenti pokazuju kako su globalne banke za manje od 20 godina prijavile sumnjive transakcije vredne više od 2.000 milijardi dolara, ali i ukazuju na manjkav sistem i rasprostranjene tokove kojima su preko najvećih banaka kriminalci, teroristi i oligarsi prebacivali prljav novac, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Mihajlović: Dolazak DFC važan za političku i finansijsku stabilnost Mihajlović: Dolazak DFC važan za političku i finansijsku stabilnost

  Za Srbiju je od ogromnog značaja dolazak različitih vrsta kapitala i investicija, kao što je Američki fond za razvoj (DFC), koji je deo američke vlade i sa kojim ćemo realizovati infrastrukturne projekte vredne 3,7 milijardi dolara, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side