17.02.2019 Beograd

Rade Jovanović: Do kraja leta prečišćavanje otpadnih voda

Rade Jovanović: Do kraja leta prečišćavanje otpadnih voda Foto: Nenad Kovačević
Završen je najveći deo zemljanih i betonskih radova, a stiglo je više od 90 odsto opreme iz Slovenije, koja je proizvedena u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, koje se gradi u blizini Obudojevica, biće pušteno u probni rad na proleće ove godine, a do kraja leta počeće redovno da funkcioniše. To je za Novi magazin potvrdio Rade Jovanović, direktor čajetinskog JKP Vodovod Zlatibor.

Time će biti sprečeno da komunalne otpadne vode sa Zlatibora završavaju u rečici Obudojevici, Crnom Rzavu i kompletnom slivu reke Drine, a time taj projekat dobija i prekogranični značaj.

Iako zagovara ulaganja u zaštitu životne sredine, što je i obaveza naše zemlje u priključenju EU, Vlada Srbije nije podržala taj projekat čija je ukupna vrednost 4,5 miliona evra. Međutim, Vlada Slovenije je, posredstvom svog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, donirala 1,5 miliona evra, dok je Čajetina iz svog budžeta obezbedila tri miliona evra. Finansijsko učešće te lokalne samouprave je i veće ako se uzmu u obzir troškovi za pripremne radove, izgradnju trafo-stanice, prilaznog puta i za ostale aktivnosti koje su prethodile samoj gradnji.

Izvođači radova su Hidroinženiring iz Ljubljane, Jedinstvo iz Užica i Beohidro iz Beograda, a kapacitet postrojenja odgovara ekvivalentu od 20.000 stanovnika, s mogućnošću proširenja 50 odsto.


Foto: JKP Vodovod Zlatibor

“Završen je najveći veći deo zemljanih i betonskih radova, a stiglo je više od 90 odsto opreme iz Slovenije, koja je proizvedena u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Ukrovljen je deo objekta i tokom proleća očekujemo puštanje postrojenja u probni rad, koji će trajati tri meseca kako bi se otklonili mogući nedostaci i, ako sve bude u redu, uslediće tehnički prijem. Tokom probnog rada zaposleni u našem preduzeću obučavaće se za rad u postrojenju, a nakon toga trebalo bi da preuzmemo upravljanje postrojenjem i njegovo održavanje”, kaže Jovanović.

Postrojenje će, kako dodaje, ispunjavati sve evropske standarde, a njegovom realizacijom Čajetina će postati jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji. Buduće postrojenje poslužiće i kao primer dobre gradnje i primene najsavremenijih standarda u toj oblasti ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“To će biti reprezentativni objekat sa najsavremenijom tehnologijom, na koji bi trebalo da se ugledaju i ostali prilikom gradnje ovakvih postrojenja. Kvalitet prečišćene vode biće po evropskim standardima, koji su znatno stroži od naših zakona i pravilnika. To znači da će vode koje će se ispuštati u Obudojevicu biti čistije nego što je to predviđeno našim sadašnjim zakonima. Kako se Obudojevica uliva u Rzav, a on u Drinu, biće znatno poboljšan kvalitet i tih vodotokova”, istakao je naš sagovornik i naveo da je u planu izgradnja manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Čajetini, Sirogojnu i Mačkatu.

 

Tekst je deo projekta “Zdrava voda, zdrava planina, zdrav prihod”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Čajetina.

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side