Putevima Srbije godišnje nedostaje 150 miliona evra
27.07.2013 Beograd

Putevima Srbije godišnje nedostaje 150 miliona evra

Putevima Srbije godišnje nedostaje 150 miliona evra
Putevima Srbije godišnje nedostaje oko 150 miliona evra za redovno održavanje puteva, izjavio je danas Tanjugu Aleksandar Cvetanović iz Ministarstva saobraćaja.

Javno preduzeće Putevi Srbije za održavanje puteva na raspolaganju ima oko 130 miliona evra od naplate putarine, i ako bi se ponovo iz prihoda od akcize na gorivo izdvajalo između 15 i 20 odsto dobilo bi se još toliko novca za tu namenu", rekao je Cvetanović.

"To bi, međutim, bilo dovoljno samo za redovno održavanje puteva i ništa više, tako da tim sredstvima ne bi mogle da se finansiraju rekonstrukcije i rehabilitacije saobraćajnica", naveo je on.

Prihod od akciza za puteve, koji je iznosio 20 odsto, ukinut je početkom prošle godine a umesto toga su uvedene subvencije koje iznose oko 4,5 milijardi dinara.

U mnogim zapadnim zemljama se, prema rečima Cvetanovića, za održavanje putne mreže ne izdvaja 20 odsto od akcize na naftu i naftne derivate, već se za te namene izdvaja između 25 i čak 67 odsto od maloprodajne cene goriva, rekao je on.

"Svuda u svetu se ili od akcize ili od maloprodajne cene odvaja za puteve", kaže Cvetanović, dodajući da akcize na gorivo u Srbiji iznose od 30 do 55 dinara, u zavisnosti od njegove vrste.

On je rekao da je "Ministarstvo finansija izmislilo da se iz budžeta subvencioniše infrastruktura", što se odnosi na lokalne samouprave, kao i da su ta sredstva u 2012. godine iznosila oko 75 miliona evra, a ove godine svega 43 miliona evra.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zatražila je nedavno od vlade da nađe rešenje za održavanje putne infrastrukture, ukazujući da loši putevi znače manje investicija i privredne aktivnost, kao i manje posla i lošiji život.

Za puteve u Srbiji je sve manje para, a rebalans budžeta predviđa dodatno umanjenje za održavanje puteva za više od milijardu i po dinara.

U SKGO kažu da su gradovi i opštine u više navrata skretali pažnju da su neke od naknada za održavanje puteva nepravedno svrstane u grupu "parafiskalnih nameta", pa su se tu našle i takse za registraciju motornih vozila koje lokalne samouprave namenski koriste za održavanje lokalnih puteva na svojoj teritoriji.

autor: VM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Poljski PEPCO planira da otvori 30 prodavnica u Srbiji Poljski PEPCO planira da otvori 30 prodavnica u Srbiji

  Poljski maloprodajni lanac odevnih predmeta i opreme za kuću Pepko (PEPCO) najavio je danas da će prve prodavnice u Srbiji otvoriti na jesen i da će do kraja ove godine u njima zaposliti 100 radnika.

 • Pandemija diže cenu zlata prema istorijskom maksimumu Pandemija diže cenu zlata prema istorijskom maksimumu

  Cena zlata od kada je počela zdravstvena kriza zbog pandemije COVID-19 neprekidno raste i danas je na svetskom tržištu dostigla 1.772 dolara za uncu (31,1 gram) čime se približava istorijskom maksimumu od 1.900 dolara koliko je koštala jedna unca tog plemenitog metala 2011. godine.

 • Sindikati RGZ: Reforma se loše sprovodi, nema mera zaštite od epidemije Sindikati RGZ: Reforma se loše sprovodi, nema mera zaštite od epidemije

  Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) danas su ukazali da se reforma te državne institucije ne sprovodi u skladu sa njenim trenutnim kapacitetima i resursima i da u nekoliko gradova u kojima je proglašena vanredna situacija zaposleni u katastrima rade bez ikakvih dodatnih mera zaštite i zaštitne opreme.

 • Stopa nezaposlenosti u EU raste uprkos pomoći vlada Stopa nezaposlenosti u EU raste uprkos pomoći vlada

  Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja u kojima je evro zvanična valuta veća je za 7,4 odsto u maju iako su vlade paketima podrške pokušale da pomognu tržištu i ublaže ekonomske posledice pandemije koronavirusa.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side