Promenom zakona do smene Šoškića
30.07.2012 Beograd

Promenom zakona do smene Šoškića

Promenom zakona do smene Šoškića
Prema aktuelnim propisima procedura za razrešenje guvernera Dejana Šoškića je komplikovana, 'zaštićena' od političkih uticaja i u rukama petočlanog Saveta Centralne banke zato se vladajuća koalicija sprema na promenu zakona.

Kako pišu Novosti, priprema se tekst izmena Zakona o NBS, kako bi se promenio čelni čovek ove institucije.

Prema odredbama sadašnjeg zakona, guverner je smenjiv samo ako počini veoma teške „grehe“. O nestručnom i nesavesnom obavljanju funkcije, odluku donosi Savet, potvrđuje je skupštinski Odbor za finansije, pa tek onda parlament većinom razrešava guvernera i postavlja novog.

Član Saveta Milojko Arsić kaže da ima najava da će doći do promene Zakona o NBS, ali da bi smena guvernera bila problematična sa stanovišta Ustava, koji garantuje nezavisnost ove institucije:

"To je u suprotnosti i sa međunarodnom praksom, jer je u većini zemalja mandat guvernera odvojen od roka trajanja vlade. Ukoliko ova vlast to ipak učini, pokazaće da je Centralna banka samo servis vlasti. Savet se svakog kvartala izjašnjavao o radu NBS, i svi izveštaji su pozitivno ocenjeni. Ne vidimo nijedan razlog za odlazak Šoškića", kaže on

Jurij Bajec, savetnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, kaže da bi trebalo pronaći valjane argumente da je Šoškić narušio ciljeve NBS.

"Vlast se menja, ali bi državne institucije trebalo da nastave da funkcionišu. Odbor za finansije je pre desetak dana dobio izveštaj NBS, i koliko sam video, tamo je sve u redu. Ali, videćemo kako će sve to biti politički ocenjeno", kaže Momo Čolaković (PUPS), član Odbora.

Javnost je licitirala imenom Jorgovanke Tabaković, potpredsednikom SNS, kao najozbiljnijim pretendentom za najvažniju finansisjku funkciju u zemlji. 

autor: AM izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side