Proizvodnja lekova po meri Evrope
13.05.2019 Beograd

Proizvodnja lekova po meri Evrope

Proizvodnja lekova po meri Evrope
Savremene fabrike Hemofarma, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, kao i visoka stručnost kadra, postali su garant kvaliteta lekova za brojne evropske zemlje, pa je u poslednjih 10 godina, proizvodnja preko 230 lekova prebačena iz fabrika Evropske unije u proizvodne pogone Hemofarma.

Samo u protekloj godini u Hemofarmu je proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova, a predstavimo li to brojem pojedinačno proizvedenih tableta, boca ili tuba, dostiže se cifra od 5,6 milijardi, od čega je više od 60 odsto namenjeno evropskom tržištu.

- U nekim pogonima procenat je i viši. Tako se u Pogonu čvrstih formi u Vršcu, za evropsko tržište danas proizvodi čak 80 odsto obima proizvodnje, a slično je i u Hemofarmovim pogonima u Šapcu, Banjaluci i Podgorici – kaže Olivera Vujnović diplomirani inženjer farmacutske tehnologije i direktor proizvodne ekspertize i tehnologije za područje jugoistočne Evrope i Rusije.

 

Standardi, pre svega

Hemofarm je od 2006. godine postao deo nemačke Štada grupe, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u svetu. Prvi transferi proizvodnje lekova iz zapadnoevropskih fabrika u pogone Hemofarma pokrenuti su pre više od 10 godina, a jedan od ključnih uslova bila je usklađenost fabrika Hemofarma sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima.

- U pitanju su, pre svega, Stadardi dobre proizvođačke prakse (GMP), koji imaju za cilj da obezbede da se proizvodnja konstanto odvija pod kontrolisanim, jasno definisanim i standardizovanim procedurama. Ceo sitem je dizajniran da se umanje svi rizici u procesu proizvodnje i da se pokriju svi aspekti proizvodnje od početnih materijala, prostora, procesa, opreme do osoblja. Sertifikaciju periodično rade autorizovane evropske institucije koje vrše detaljnu proveru svih GMP zahteva. Najčešće nam dolaze inspektori iz nemačke oblasti Hešen – objašnjava Olivera Vujnović, koja je, od početka integracije Hemofarma u Štada grupu, član transfer tima koji se znanjem i predanim radom zalaže da se što veći broj proizvoda iz Evropske unije prebaci u proizvodne pogone Hemofarma.

 

Kvalitet leka jednak za sve

Danas se za evropsko tržište u Hemofarmu proizvodi preko 230 različitih lekova u preko 1.500 različitih vrsta pakovanja. Mnogi od ovih lekova se u ogromnim količinama proizvode za potrebe tendera i velikih zdravstvenih osiguravajućih fondova poput AOK, BARMER, DAK, HEK, IKK…

- Na osnovu receptura dobijenih od Štade, lekove proizvodimo za brojne evropske zemlje, Austriju, Nemačku, Italiju, Francusku, Švajcarsku, Poljsku, Češku, Slovačku, ali i Dansku, Švedsku, Finsku, Holandiju, Irsku, Portugal, Španiju, Englesku…Te iste lekove, na osnovu istovetnih receptura i istih polaznih materijala, proizvodimo i za tržište Srbije, a jedina razlika je natpis na kutijici koji je na srpskom jeziku. Vrlo često, obzirom da je tržište Srbije malo, od količine proizvedene za evropska tržišta, odvajamo i pakujemo lek za naše pacijente – ističe naša sagovornica.

Proces transfera proizvodnje je veoma zahtevan i po jednom leku priprema traje oko 2 godine.

- Svaki od tih lekova mora da bude identičan leku koji se proizvodio u prethodnoj fabrici u Evropi. Nije dovoljno samo da proizvod ima identičnu recepturu ili zahtevan sadržaj aktivne supstance, već mora imati i identičnu stabilnost na različitim uslovima vlage i temperature, identično otpuštanje aktivne supstance u očekivanom vremenu. Ako zamislite da su u pitanju stotine različitih lekova, možete pretpostaviti koliko je to intenzivan posao – kaže Olivera Vujnović, specijalista industrijske farmacije.

 

Ljudi kao najveći potencijal

Visoka stručnost zaposlenih u Hemofarmu, organizovanih u vidu multidisciplinarnih timova, svakako je ključ uspeha kompanije.

- Multidisciplinarni tim čini Hemofarm drugačijim u odnosu na farmaceutske kompanije u regionu, u kojima se uglavnom favorizuju stručnjaci iz samo jedne oblasti. Naš tim čine tehnolozi, farmaceuti, hemičari, biolozi, ali i inženjeri mašinstva i elektrotehnike čija je uloga važna, počev od kupovine, instalacije i održavanja visoko sofisticirane opreme, pa do rešavanja ozbiljnih inženjerskih problema. Njihovo znanje je potrebno i u obezbeđivanju specifičnih uslova proizvodnje u smislu adekvatne vlage i temperature, definisanju i izradi odgovarajućih alata za prozvodnju lekova – objašnjava naša sagovornica.

A za visoki kvalitet proizvodnje leka neophodno je stalno osavremenjavanje opreme.

- Oprema nove generacije ima mnoštvo novih opcija koje omogućavaju bezbedniju proizvodnju leka. Na godišnjem nivou investiramo milione evra. Ali naš je cilj da podstaknemo što veći transfer lekova iz evropskih fabrika u naše proizvodne pogone i da potom mi izvozimo te lekove u Evropsku uniju. To je dobro za Hemofarm, to je dobro za srpsku privredu – poručuje Olivera Vujnović.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side