Proizvođači malina i kupina traže da država posreduje u dogovoru sa otkupljivačima oko okvirne cene
14.02.2020 Beograd

Proizvođači malina i kupina traže da država posreduje u dogovoru sa otkupljivačima oko okvirne cene

Proizvođači malina i kupina traže da država posreduje u dogovoru sa otkupljivačima oko okvirne cene Foto: Pixabay
Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas da to udruženje traži od države da posreduje između proizvođača i otkupljivača u dogovaranju okvirne cene što hitnije jer žele da znaju uslove na tržištu pre nego što počne sezona obrade tog voća.

On je za Betu rekao da je rod u Čileu, koji je među najvećim svetskim proizvođačima malina, podbacio do 70 odsto i da je naglo skočila cena smrznute maline na zalihama.

"Kilogram klasirane (rolend) smrznute maline košta 250 dinara, a 125 grama u maloprodaji košta od 1,3 do dva evra", rekao je Radović.

Dodao je da su proizvođači doneli odluku da zatraže pomoć države u posredovanju na sinoćnom Upravnom odboru tog udruženja i da će danas Vladi Srbije i Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uputiti pismo sa takvim zahtevom.

Radović je ocenio da će, zbog prošlogodišnjih vremenskih nepogoda snega, vetra i mraza koji su oštetili stabla malina i kupina, ovogodišnji rod malina biti manji za oko 30 odsto i da će zbog toga ponuda biti manja, a cene više i da ne žele da ih kao do sada otkupljivači ucenjuju.

"Kilogram kupina je prošle godine otkupljivan za 30 do 50 dinara, a sada se prodaje po 100 dinara. Na kom se to poslu može ostvariti takva zarada", rekao je Radović.

Istakao je da se prošle godine u rešavanje problema niske otkupne cene malina i kupina uključilo jedino Ministarstvo poljoprivrede, ali ne i Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine, a da proizvođači tog voća nisu dobili nikakav odgovor od Komisije za zaštitu konkurencije koja je prošle godine na terenu ispitivala da li ima zloupotrebe dominantnog položaja otkupljivača.

On je rekao da ni komisija koju je osnovao Nacionalni savet i koja je trebalo da radi na izradi zaštitne markice o poreklu maline nije uradila ništa za skoro godinu dana, a nema izveštaja ni o tome da li je neko kontrolisao prodavce zaštitnih sredstava i njihove marže, a što su tražili proizvođači tog voća.

"Prošlogodišnji rod maline nije bio veći od 50.000 tona do 60.000 tona, a državni zvaničnici tvrde da se iz Srbije izvezlo oko 100.000 tona, pa mi nije jasno čija je to malina koja izlazi iz Srbije, a nije srpska", rekao je Radović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Fiskalni savet: Država će morati da se zaduži za 6,5 milijardi evra Fiskalni savet: Država će morati da se zaduži za 6,5 milijardi evra

  Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković ocenio je danas da će država ove godine usled krize sa pandemijom koronavirusa morati da se zaduži 6,5 milijardi evra na međunarodnom tržištu.

 • Mali: U petak počinje isplata penzija uvećanih za 4.000 dinara Mali: U petak počinje isplata penzija uvećanih za 4.000 dinara

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra početi isplata cele martovske penzije koja će biti uvećana za jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara.

 • NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 1,5 odsto NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 1,5 odsto

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da dodatno snizi referentnu kamatnu stopu, sa 1,75 odsto na 1,5 odsto, kako bi umanjio negativne efekte COVID-19 na privrednu aktivnost i istovremeno obezbedio održavanje inflacije u granicama cilja u srednjem roku, saopštila je NBS.

 • Proradio portal ePijaca Srbije Proradio portal ePijaca Srbije

  Od danas u 12 časova radi portal Elektronska pijaca Srbije (ePijaca Srbije), gde, posle registracije, građani mogu da kupe voće, povrće, meso, sir, mleko, jaja, med i druge domaće prehrambene proizvoda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side