10.01.2019 Beograd/Vašington

Proizvođači dečje hrane, sladoleda i konditori oslobođeni dažbine za mleko u prahu

Proizvođači dečje hrane, sladoleda i konditori oslobođeni dažbine za mleko u prahu
Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da su proizvođači dečje hrane, proizvođači sladoleda i konditori od početka ove godine oslobođeni dažbine za mleko u prahu zbog čega se očekuje da će u 2019. uštedeti više od 700.000 evra.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović rekao je da se u Srbiji od 1. januara primenjuju izmene odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu.

"U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, PKS je uspešno realizovala inicijativu o ukidanju dažbine na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019. Ta pogodnost ostvarena je i za proizvođače u konditorskoj industriji i proizvođače sladoleda koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu i obezbedili veću konkurentnost proizvoda na domaćem i stranom tržištu", kazao je Ivanović.

On je dodao da su inicijativu o ukidanju dažbina za mleko u prahu pokrenuli predstavnici kompanija u okviru Grupacije proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane PKS.

Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenio je da je ta inicijativa značajna jer su domaće firme na taj način konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji.

"Uvođenje ove mere je veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji i doprineće da domaći proizvođači prošire svoj asortiman mlečnim proizvodima za decu. Nadam se da će to uticati i na domaće proizvođače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nađe u Srbiji", rekao je Ciganović.

On je kazao da očekuje će time fabrika u Dobanovcima u 2019. uštedeti oko 50.000 evra.

Savetnik Udruženja za prehrambenu industriju PKS Saška Biorčević kazala je da Grupacija proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane postiže "zapažene rezultate" na polju obezbeđivanja dobrih uslova poslovanja za domaće proizvođače i uvoznike dečje hrane.

"Strukovni angažman proizvođača dečje hrane u PKS je model uspešne saradnje domaćih i stranih proizvođača, kao i resornih ministarstava", rekla je ona.

Biorčević je podsetila da su prethodnih godina kompanije koje su članice PKS imale višestruku dobit od zajedničkog rada i saradnje u usklađivanju srpskih zakona i propisa sa evropskom regulativom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu

  Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, piše u današnjem izdanju "Večernje novosti".

 • Evro sutra iznosi 118,40 dinara Evro sutra iznosi 118,40 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 118,4071 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o odličnoj saradnji dve države, kao i o sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiju, saopštilo je to ministarstvo. Na sastanku je bilo reči i o dugu koji je Nemačka u decembru prethodne godine otpisala Republici Srbiji.

 • MMF smanjio predviđeni svetski rast MMF smanjio predviđeni svetski rast

  Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side