Privrednicima u Srbiji za opremu 556 miliona dinara bespovratne pomoći
25.04.2018 Beograd

Privrednicima u Srbiji za opremu 556 miliona dinara bespovratne pomoći

Privrednicima u Srbiji za opremu 556 miliona dinara bespovratne pomoći Foto: Freeimages
Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas javni poziv za program bespovratne pomoći maloj privredi za kupovinu novih mašina i proizvodne opreme, ukupne vrednosti 556 miliona dinara.

"Uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme, sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, privrednicima je omogućeno da konkurišu za ovaj program bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu", navodi se u saopštenju.

Banke koje će kreditirati nabavku mašina i opreme neće tražiti druga sredstva obezbeđenja osim zaloga na kupljenu robu, navelo je ministarstvo.

Pri nabavci opreme, bespovratna sredstva čine 25 odsto ukupne vrednosti, učešće samog preduzetnika je pet odsto, a još 70 odsto kredit partnerskih finansijskih kuća za koji je rečeno da je povoljan.

Program se sprovoditi u saradnji s pet banaka i jednom lizing kućom: Poštanskom štedionicom, Kredit agrikol bankom, Halkbankom, Eurobankom, Prokredit bankom i Rajfajzen lizingom.

Tim pogramom je 2017. bilo obuhvaćeno 425 zahteva privrednika od kojih je odobreno 396. Njihovom realizacijom u naredne dve godine biće zaposleno 1.630 ljudi, dodalo je Ministarstvo privrede.

Za taj program najviše su zainteresovana preduzeća koja se bave prehrambenom proizvodnjom, građevinskim i proizvodima metalnih konstrukcija, nameštaja, predmeta od papira i kartona, tekstila i odeće, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side