Privredni sud u Beogradu odobrio konkurentima uvid u poslovne tajne United Grupe
18.11.2019 Beograd

Privredni sud u Beogradu odobrio konkurentima uvid u poslovne tajne United Grupe

Privredni sud u Beogradu odobrio konkurentima uvid u poslovne tajne United Grupe Foto: FreeImages.com
"United Grupa" je danas saopštila da je Privredni sud u Beogradu, na osnovu naloga Privrednog Apelacionog suda, bez pravno valjanog osnova omogućio konkurentskim firmama "uvid u poverljive poslovne informacije i tajne" SBB-a i "City Medie" - članica "United Grupe".


Te firme su GSS koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, i kompaniji "EURO World Network", sa sedištem u Beču i SAD.

"Svi zahtevani podaci već su ranije dostavljeni sudu u toku postupka, zbog čega ovakva odluka suda upućuje na tendenciozno postupanje koje omogućava uvid konkurentskim kompanijama u poslovne tajne. Pritom je indikativno da je jedno od dva društva, austrijska firma GSS, u vlasništvu Telekoma Srbije, našeg glavnog konkurenta u Srbiji i dijaspori", navodi se u saopštenju.

United Grupa je podsetila da su "GSS Media" i "EURO-World Network" (EWN) podnele u februaru Privrednom sudu u Beogradu predlog za obezbedjenje dokaza protiv SBB-a i "City Media" za potrebe njihove navodne predstojeće tužbe.

Te dve kompanije terete SBB i "City Media" da su povredile njihova prava ekskluzivne distribucije tako što su televizijski kanali HRT 1, HRT 2, HRT 3 i HRT 4 emitovani preko platforme "Net TV Plus" na teritoriji Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

"Iako svesni da platformom 'Net TV Plus' uopšte ne upravljaju ni SBB. ni 'City Media', već je ona u vlasništvu druge članice United Grupe, kompanije 'Solford Trading Limited' s Kipra, kao i da 'Solford' ima uredno zaključen ugovor sa HRT-om koji je dostavljen na uvid putem suda i da HRT-u plaća ugovorene naknade za reemitovanje, oni kreću u postupak protiv SBB-a i 'City Media' pred srpskim sudom", piše "United Grupa".

Ta grupa smatra da se "takvim manevrom i postupkom pred sudom u Srbiji namerno izbegla suština, a to je da je 'Solford Trading Limited' s Kipra, kao i svaka druga kompanija registrovana u EU, podložna striktnim kriterijumima poslovanja i provera upravo samih institucija Evropske Unije".

"Potpuno je jasno da ovakva odluka Privrednog suda u Beogradu, bez ikakvog pravnog utemeljenja, predstavlja lošu poruku i drugim inostranim kompanijama u Srbiji", ocenjeno je u saopštenju.

"Izražavamo sumnju da se ovom odlukom legalizuje poslovna špijunaža, jer se ne radi ni o kakvom obezbedjenju dokaza, već o pokušaju da se pribave informacije o poslovanju SBB-a za račun konkurencije", smatra "United Grupa" koje je najavila da će iskoristiti sva pravna sredstva pred domaćim i medjunarodnim institucijama da bi zaštitila svoje poslovanje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Do kraja 2021. brza pruga od Beograda do Novog Sada Mihajlović: Do kraja 2021. brza pruga od Beograda do Novog Sada

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će do kraja naredne godine biti završena tri velika infrastrukturna projekta - brza pruga od Beograda do Novog Sada, deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege i prva deonica Moravskog koridora, od Кruševca do Pojata.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednot prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5841 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mali: Veće zarade trasiraju put ka većem vrednovanju ljudskog rada u Srbiji Mali: Veće zarade trasiraju put ka većem vrednovanju ljudskog rada u Srbiji

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je prosečna zarada obračunata u julu prvi put u Srbiji premašila 510 evra, što po njegovoj oceni, ukazuje da je trasiran put ka većem vrednovanju ljudskog rada u Srbiji, kao i da je privreda Srbije ostala žilava i vitalna u uslovima pandemije.

 • Brnabić: Industrijski park Mihajlo Pupin će otvoriti vrata stručnjacima iz IKT industrije Brnabić: Industrijski park Mihajlo Pupin će otvoriti vrata stručnjacima iz IKT industrije

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka "Mihajlo Pupin" u Beogradu i ocenila da će taj projekat otvoriti vrata domaćim i stranim stručnjacima iz IKT industrije, kao i startap inovacionim kompanijama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side