Prihvaćena ponuda HBIS-a za privatizaciju Železare
05.04.2016 | 10:52h ► 14:01h Beograd

Prihvaćena ponuda HBIS-a za privatizaciju Železare

Prihvaćena ponuda HBIS-a za privatizaciju Železare Foto: zelsd.rs
Vlada Srbije prihvatila je danas ponudu kineske kompanije Hbis, koja će da privatizuje Železaru Smederevo. Kako Tanjug saznaje ponuđena cena za Železaru je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona evra.

Vladina radna grupa danas je u 11 sati otvorila ponudu sa kineskim partnerom i zaključeno je da je ona u skladu sa traženim uslovima na tenderu.

Podsećanja radi, na javnom pozivu je tražen partner za smederevskog giganta a početna cena je iznosila 45,7 miliona evra.

Na javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo, koji je objavljen početkom marta javila se samo kineska kompanija HBIS.

Ministar privrede Željko Sertić je ranije rekao da očekuje da, ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane, bude potpisan u aprilu.

On je kazao da je ponuda kineske kompanije Hbis za prodaju železare ispravna, i da minimalna cena po kojoj može biti kupljena železara ne može da bude manja od 45,7 miliona evra.

HBIS je kompanija koja je zvanično druga u svetu u proizvodnji čelika.

Inače, Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine,  i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

Drugi je raspisan u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Premijer Vučić ranije je izjavio da bi, ukoliko dogovor sa kineskom HBIS grupom bude zaključen u maju, rast BDP-a Srbije u 2016. mogao zahvaljujući tome da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

U Železari je zaposleno oko 5.000 radnika.

 

Kinezi nameravaju da ponude posao svima koji rade u Železari

Ministarstvo privrede prihvatilo je danas ponudu kineske kompanije Hestil (engleski naziv bio je Hbis), za kupovinu Železare Smederevo, a ugovor o prodaji će biti potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca.

Hestil planira da ponudi zaposlenje svima koji i trenutno rade u čeličani, a ima ih oko 5.050.

"Zaposlenima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje kroz optimizovanu alokaciju zaposlenih i reorganizaciju", piše u saopštenju. 

Hestil takođe namerava da obezbedi svim zaposlenima isti nivo naknada i beneficija kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru.

Kako je precizirano, Komisija za sprovodenje postupka prodaje imovine Železare je nakon što je danas otvorila finansijsku ponudu Hestila, ustanovila da ona ispunjava sve propisane uslove, što je potvrđeno u Ministarstvu gde su ponude i otvorene.

Hestil je, piše u saopštenju, konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika. Iako je proizvodnja i prodaja čelika glavna delatnost ovog giganta, Hestil pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima i aktivni su u drugim srodnim industrijama.

Na globalnom nivou zapošljavaju preko 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade. 

Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini, Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu.

Kao najveći proizvodač čelika u Kini, Hestil godišnje proizvodi 50 miliona tona, Grupa poseduje 37 visokih peći, od kojih 23 imaju kapacitet preko 1.000 kubika i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi Grupe su iznosili 43,7 milijarde dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva na kraju te godine 53 milijarde dolara.

Uspeh Hestila se bazira i na primeni najnaprednijih tehnoloških rešenja i najčistijih tehnologija. Grupa ulaže u svoje istraživačke centre, kao i na kontinuiranu edukaciju i usavršavanje zaposlenih. 

Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u preko 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Americke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong. Između ostalog, ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Ukupne projektovane investicije iznose preko 300 miliona dolara, što se sastoji od investicije u osnovna sredstva i infrastrukturu.

Cilj investicija u osnovna sredstva i infrastrukturu je da se modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi opseg proizvodnog programa i unapredi ekološko okruženje. Izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto industriju. Ovo su ciljevi koji će biti postepeno ostvareni, navode u Ministarstvu.

Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, planirano je da se u Smederevu dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona čelika.

 

Gujaničić: Očekujemo dugoročno i održivo poslovanje

Prihvatanje ponude kineske kompanije Hestil za privatizaciju smederevske Železare je dobar potez, ocenio je danas lider Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo Mileta Gujaničić.

Gujaničić je, u izjavi Tanjugu, istakao da sindikati očekuju da dolazak kineske kompanije omogući dugoročno i održivo poslovanje.

"Važno je da radnici budu zaštićeni i adekvatno plaćeni", rekao je Gujaničić.

Prema njegovim rečima dolazak kineske kompanije važan je za budućnost Železare i njenih radnika.

Ministarstvo privrede prihvatilo je danas ponudu kineske kompanije Hestil (engleski naziv bio je Hbis), za kupovinu Železare Smederevo, a ugovor o prodaji će biti potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca.

Kompanija Hestil je danas dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare Smederevo za 46 miliona evra, navode iz Ministarstva privrede i dodaju da je to iznad minimalne cene iz javnog poziva.

Hestil planira da ponudi zaposlenje svima koji i trenutno rade u čeličani, a ima ih oko 5.050.

 

Ko je kupio Železaru Smederevo?

Kineska HBIS grupa (Hebei Iron and Steel Group), čiju je ponudu za privatizaciju Železare Smederevo danas prihvatila Vlada Srbije, najveći je proizvođač čelika u Kini i treći po veličini u svetu.

Ova kompanija, nastala 30. juna 2008. godine spajanjem kompanija Tangstil (Tangsteel) i Hanstil (Hansteel) u kineskoj pokrajini Hebej, ima preko 130.000 zaposlenih i 20 podružnica u svom sastavu, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet stranici kompanije.

Posle nekoliko godina stabilnog rasta, HBIS grupa je ustanovila poslovni portfolio koji je usredsređen na industriju čelika i koji obuhvata mineralne resurse, finansijske usluge, proizvodnju opreme i modernu logistiku.

Krajem 2014. godine, ova grupacija je posedovala imovinu vrednu 330 milijardi juana (44,73 milijarde evra), a u 2014. godini je proizvela 47,09 miliona tona čelika, generišući prihod od 280,6 milijardi juana (38 milijardi evra).

U 2015. godini, HBIS grupa je na Forbsovoj listi 500 najvećih svetskih kompanija zauzela 239. mesto, a 2014. godine je zauzela 43. poziciju među 500 najvećih kineskih kompanija.

Proizvodi oko 30 grupa proizvoda, od bešavnih i šavnih cevi do pocinkovanog, belog, plastificiranog i trafo-lima. Proizvodi se prodaju u više od 120 zemalja sveta. 

HBIS poseduje i tri ogranka u inostranstvu, Duferko, PMC (Južnoafricka Republika i Internešnel holdings.

Ponuda kineske kompanije Hbis za privatizaciju Železare Smederevo prihvaćena je danas nakon otvaranja ponude, saznaje Tanjug, a cena je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona evra.  Vladina radna grupa danas je u 11 sati otvorila ponudu sa kineskim partnerom i zaključeno je da je ona u skladu sa traženim uslovima na tenderu.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side