22.05.2015 Ljubljana

Predsednik SAM-a na okruglom stolu EPP grupe

Predsednik SAM-a na okruglom stolu EPP grupe Foto: Jure Oskredkar
Predsednik SAM-a Milan Petrović učestvovao je danasna okruglom stolu „Srbija na putu ka EU“ u organizaciji evropskog poslanika EPP Group-a iz Slovenije Franca Bogoviča. Teme okruglog stola su budućnost procesa proširenja Evropske unije, razgovor o glavnim izazovima za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a i samog članstva Srbije kao države članice EU, o najznačajnijim oblastima prilagođavanja naše legislative, korišćenja EU fondova, sposobnosti državne i lokalne administracije da koristi Eu sredstava, kao i identifikovanje ključnih izazova za privredu i privredni ambijent.

Brojevi su ono što biznis najbolje razume. Koliko je važan proces pristupanja i samo članstvo u EU iz ugla biznisa, najbolje govore rezultati naše robne razmene sa drugim zemljama. Učešće robne razmene izmedju Srbije i EU je dominantno i konstantno raste. Poslednji podaci pokazuju da Srbija izvozi 60% svojih proizvoda u zemlje EU, u vrednosti od 8 milijardi evra, a iz istih uvozi čak 65%, u vrednosti od 12,5 milijardi evra. Verujem da bi se podizanjem standarda poslovanja naših kompanija, pogotovo u segmentu malih i srednjih preduzeća, dodatno uvećala šansa za izvoz naših proizvoda na tržište EU i ostala tržišta, a povećanjem transparentnosti i predvidivosti poslovanja u Srbiji, naše trżište učinilo još atraktivnijim za nove, domaće i strane investicije“ istakao je Milan Petrović.

“Postoji deo Zapadnog Balkana sa malo manje od 20 miliona ljudi, a siguran sam da je vreme da se taj proces nastavi. Uveren sam da je Srbija odlučila da krene pravim putem“ rekao je Franc Bogoviči izrazio nadu da će okrugli sto biti mali deo mozaika ovog puta. Implementacija reformi na praktičnom i lokalnom nivou je veoma važna po njegovom mišljenju - jer će promeniti društvo.

Ostali učesnici i govornici na okruglom stolu bili su gospodin Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, gospođa Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, gospođa Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, gospodin Franc But, nekadašnji ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji kao i gospodin Franc Bogovič, slovenački poslanik u Evropskom parlamentu, koji je bio i ulozi domaćina i organizatora ovog skupa.

Goste Okruglog stola "Srbija na putu ka EU" pozdravio je i Aleksandar Radovanović, ambasador Republike Srbije u Republici Sloveniji.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side