21.11.2017 Beograd

Predsednik Privredne komore Srbije za jedinstven ekonomski prostor regiona

Predsednik Privredne komore Srbije za jedinstven ekonomski prostor regiona Foto: Z. Ras
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da će formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora pomoći zemljama regiona da ubrzaju privredni rast.

Čadež je na otvaranju "CEFTA nedelje" rekao da su privrednicima potrebna jednostavna rešenja i zamolio učesnike da "budu kreativni u donošenju odluka".

Istakao je da je CEFTA podigla letvicu regionalne saradnje i da je razmena u regionu povećana više od 2,5 puta, a sa Evropskom unijom 3,6 puta.

"Malim i srednjim kompanija omogućila je izlazak na regionalno tržište, kao prvi korak internacionalizacije", rekao je Čadež, ali su ekonomije regiona CEFTA i dalje nedovoljno integrisane u svetsku ekonomiju.

"Jedan od ključnih razloga je to što jedni drugima i danas u praksu dogovorenu liberalizaciju ometamo necarinskim barijerama", rekao je on.

Šef Odseka Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, Bernard Brunet rekao je da zemlje regiona treba da ubrzaju ekonomski rast u okviru nastojanja da se približe Evropskoj uniji.

On je ocenio da je CEFTA priprema za Evropsku uniju

"Potrebno je da prvo otvorite prema svojim susedima i da se suočite sa konkurentima iz regiona", rekao je on.

Kako je dodao, Evropska komisija želi da i dalje pomaže i prati napredak saradnje u okviru CEFTE.

"CEFTA nedelja 2017" okupia je predstavnike državnih organa, poslovne i akademske zajednice da bi razmotrili rezultat sporazuma CEFTA, probleme i predstojeće izazova u primeni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politika: Zemljište dato Tenisu u zakup ide na licitaciju Politika: Zemljište dato Tenisu u zakup ide na licitaciju

  Nemački proizvođač mesa "Tenis" u obavezi je da započne svoje ulaganje u Srbiji krajem ove ili početkom naredne godine, a dok ne krene sa podizanjem farmi, zemljište koje je od države dobio u zakup na 30 godina, biće ponuđeno drugim zainteresovanim zakupcima, piše današnja "Politika".

 • Politika: Banke u Srbiji zaradile pola milijarde evra u 2017. Politika: Banke u Srbiji zaradile pola milijarde evra u 2017.

  Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra, piše današnja "Politika".

 • Evo danas 118,23 dinara Evo danas 118,23 dinara

  Dinar je danas neznatno promeniti vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2363 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • NBS: Kurs evra danas 118,18 dinara NBS: Kurs evra danas 118,18 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,1831 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
zagreb
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw