21.11.2017 Beograd

Predsednik Privredne komore Srbije za jedinstven ekonomski prostor regiona

Predsednik Privredne komore Srbije za jedinstven ekonomski prostor regiona Foto: Z. Ras
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da će formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora pomoći zemljama regiona da ubrzaju privredni rast.

Čadež je na otvaranju "CEFTA nedelje" rekao da su privrednicima potrebna jednostavna rešenja i zamolio učesnike da "budu kreativni u donošenju odluka".

Istakao je da je CEFTA podigla letvicu regionalne saradnje i da je razmena u regionu povećana više od 2,5 puta, a sa Evropskom unijom 3,6 puta.

"Malim i srednjim kompanija omogućila je izlazak na regionalno tržište, kao prvi korak internacionalizacije", rekao je Čadež, ali su ekonomije regiona CEFTA i dalje nedovoljno integrisane u svetsku ekonomiju.

"Jedan od ključnih razloga je to što jedni drugima i danas u praksu dogovorenu liberalizaciju ometamo necarinskim barijerama", rekao je on.

Šef Odseka Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, Bernard Brunet rekao je da zemlje regiona treba da ubrzaju ekonomski rast u okviru nastojanja da se približe Evropskoj uniji.

On je ocenio da je CEFTA priprema za Evropsku uniju

"Potrebno je da prvo otvorite prema svojim susedima i da se suočite sa konkurentima iz regiona", rekao je on.

Kako je dodao, Evropska komisija želi da i dalje pomaže i prati napredak saradnje u okviru CEFTE.

"CEFTA nedelja 2017" okupia je predstavnike državnih organa, poslovne i akademske zajednice da bi razmotrili rezultat sporazuma CEFTA, probleme i predstojeće izazova u primeni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Sorazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahteva oporavak da bi se održao.

 • Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca

  Kompanija Lidl Srbija upozorila je danas potrošače da su se na pojedinim sajtovima, kao i na profilima na društvenim mrežama, pojavili oglasi za prodaju Lidl poklon kartica, po cenama nižim od njihove vrednosti.

 • Evro sutra 117,94 dinara Evro sutra 117,94 dinara

  Dinar će u sredu biti jači za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 117,9446 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, rekla je danas u Smederevskoj Palanci da bez ulaganja u infrastrukturu nema razvoja i napretka nijedne opštine u Srbiji i da će Vlada nastaviti da ulaže i u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side