Povećane osnovice penzijskog osiguranja za 5,79 odsto
03.01.2020 Beograd

Povećane osnovice penzijskog osiguranja za 5,79 odsto

Povećane osnovice penzijskog osiguranja za 5,79 odsto
Od uplate za januar 2020. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 5,79 odsto veće u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je danas Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije.Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 25.801 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 368.590 dinara.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 6.579,26 do 93.990,45 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2020. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

Građani koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa tu obavezu treba da izmire 15. u mesecu za prethodni mesec. Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev, a oni koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju svi građani koji su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci...) pod uslovom da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side