Potpisan sporazum za prvi deo IPA programa: Srbiji bespovratno 70 miliona evra od EU
29.05.2020 | 13:50h ► 14:28h Beograd

Potpisan sporazum za prvi deo IPA programa: Srbiji bespovratno 70 miliona evra od EU

Potpisan sporazum za prvi deo IPA programa: Srbiji bespovratno 70 miliona evra od EU Foto: pixabay.com
Evropska unija je opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020, a finansijski sporazum o tome potpisan je danas u Beogradu.


Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, a ceremoniju potpisivanja putem video linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

"Pretpristupni fondovi služe za sveukupan razvoj da zemlja bude što pripremljenija kada bude u članstvu, da se smanje regionalne nejednakosti i da se približimo evropskom proseku", rekla je Jadranka Joksimović, nakon potpisivanja sporazuma.

Ona je dodala da se očekuje da bude finalizovan i drugi deo koji će biti 98 miliona evra.

Oblasti koje će biti potpomognute sredstvima iz prvog dela ovogodišnjeg IPA fonda su lokalni ekonomski razvoj, podrška privredi i zapošljavanju, obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita.

Drugi deo paketa biće namenjen velikim infrastrukturnim projektima, zaštiti životne sredine i energetici.

Ministarka je podsetila da je od 2014. Srbija iz IPA fondova dobila 1,3 milijarde evra. Istakla je da je vidljivost evropskih fondova u početku bila ispod pet odsto, a da danas svaki treći građanin zna za neki projekat koji je finansiran iz fondova EU.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je da je današnji sporazum još jedan dokaz rešenosti EU da učestvuje u budućnosti Srbije i da će ta sredstva pomoći unapređenju konkurentnosti i bržem ekonomskom rastu Srbije.

"Direktna pomoć koju je EU pružila Srbiji u krizi izazvanoj pandemijom još je jedan dokaz naše rešenosti da pomognemo Srbiji", rekao je Varheji i podsetio da je EU već dala 15 miliona evra za hitnu pomoć zdravstvenom sistemu, naročito u vidu kupovine i transporta medicinske opreme.

Varheji je izjavio da će se sredstvima iz prvog dela IPA programa najpre obezbediti grantovi za mala preduzeća i start-apove, za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje najranjivijih grupa i onih koji su bili najugroženiji krizom zbog pandemije – mladih, osoba sa posebnim potrebama, žena i romske populacije.

"Podržaćemo i reforme u Srbiji u oblasti energetike, poljoprivrede, transporta i zdravstva", rekao je Varheji.

Dodatnih 98 miliona evra koji će biti odobreni kasnije tokom godine biće namenjani za finansiranje ekonomskog oporavka opština, malih i srednjih preduzeća i oporavak turizma.

"Fokus će biti na zelenoj ekonomiji da bi Srbija uspešnije prerađivala otpadne vode, unapredila kvalittet vazduha i efikasnost energetske potrošnje", kazao je evropski komesar.

Varheji je rekao da je EU od 2007. pružila Srbiji pomoć od 2,8 milijardi evra i istakao da je EU jedan od najvećih donatora i trgovinskih partnera Srbije, kao i najveći izvor stranih direktnih investicija u Srbiji.

Evropski komesar je rekao da je ova godina bila puna nepredviđenih izazova ali da se nada da će EU, Zapadni Balkan i Srbija uspeti da ih prevaziđu bliskom saradnjom i čestitao predsedniku Srbije što se "efikasno i brzo pozabavio krizom izazvanom pandemijom".

Varheji je rekao i da Srbija može da računa na pomoć u okviru paketa za oporavak koji je predložila Evropska komisija.

"Prerano je da govorimo o ciframa ali se trudimo da uključimo Zapadni Balkan u što više projekata i oblasti koje su trenutno rezervisane samo za članice jer moramo zajedno da radimo na oporavku ekonomije", rekao je Varheji.

Dodao je da će EU zemljama članicama predložiti odobravanje dodatnog finansiranja u okviru IPA programa kako bi ekonomski oporavak mogao što pre da počne, kao i dodatno finansiranje u budućnosti čitavom susedstu koje obuhvata i Zapadni Balkan,.

U tom smislu, dodao je, ključna je regionalna saradnja.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke

  Reagovanja na upozorenja na opasne proizvode u EU iz godine u godinu je sve više, a upozorenja se najčešće odnose na igračke, pokazao je danas objavljeni izveštaj o radu sistema Evropske komisije za sprečavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu.

 • Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu

  Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija vratili su se danas na posao posle pauze od 16. marta, i proizvodnja fijata 500L se nastavlja u dve smene, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu FCA.

 • Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja

  Povodom zatvaranja granice Grčke za državljane Srbije, Udruženje potrošača "Efektiva" je danas objavilo da oni koji su putovanja uplatili posle 15. marta, ne moraju da prihvate zamenska putovanja, jer, po Uredbi o zamenskim putovanjima, imaju pravo na povraćaj novca.

 • Evro danas 117,56 dinara Evro danas 117,56 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara je danas 117,5660 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side