Potpisan sporazum o obnovi barske pruge do granice sa Crnom Gorom
19.10.2019 Beograd

Potpisan sporazum o obnovi barske pruge do granice sa Crnom Gorom

Potpisan sporazum o obnovi barske pruge do granice sa Crnom Gorom Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u okviru posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

Mihajlović je potpisala Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge potpisala sa generalnim direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovim, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Sa Ruskim železnicama do sada smo modernizovali oko 200 kilometara pruga u Srbiji. Danas potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 miliona evra, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je Barska pruga, uz železnički Koridor 10, najvažniji železnički pravac koji Srbiju povezuje sa regionom, a ukupna dužina deonice koja će biti obnovljena iznosi 209,8 kilometara.

"Sa Ruskim železnicama rekonstruisali smo već 77,6 kilometara deonice od Resnika do Valjeva, a modernizacijom cele barske pruge kroz Srbiju vratićemo brzinu vozova na 100 km/čas sve do granice sa Crnom Gorom", rekla je Mihajlović.

Tokom posete premijera Medvedeva potpisana su još dva sporazuma u oblasti železnice, i to o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, vrednog 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra.

Novi zajam odnosi se na projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Jedinstveni dispečerski centar će implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati troškove korišćenja i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridora 10 i 11, saopštilo je preduzeće RŽD Internešnel.

Sporazum predviđa izvođenje niza radova koji obuhvataju izgradnju mreže dispečerskih centara za upravljanje saobraćajem, implementaciju automatizovanog sistema za upravljanje, modernizaciju železničke elektro komunikacije i druge radove, dodaje se u saopštenju.

Ugovor koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije vredan je 9,48 miliona evra, a potpisali su ga v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić i generalni direktor "RŽD internešenel" Sergej Pavlov.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side