Posledice epidemije koronavirusa na turizam i ugostiteljstvo: Na udaru virusnog “cunamija”
20.04.2020 Beograd

Posledice epidemije koronavirusa na turizam i ugostiteljstvo: Na udaru virusnog “cunamija”

Posledice epidemije koronavirusa na turizam i ugostiteljstvo: Na udaru virusnog “cunamija” Foto: pixabay.com
Virusna epidemija preko noći je oterala srpski turizam na prinudni odmor neizvesnog trajanja. Restorani i drugi ugostiteljski objekti već mesec dana ne rade, hoteli su prazni nakon što je otkazano desetine hiljada rezervacija, turističke agencije s klijentima komuniciraju samo “na daljinu”, pokušavajući da prolongiraju ranije ugovorene stotine hiljada aranžmana.

Piše: Svetozar Raković

 


Do pre samo dva meseca kalkulisalo se, ne bez osnova, da bi Srbija u toku 2020. od turizma mogla da prihoduje 1,5 milijardi evra. Danas je taj plan u maglini utopije, a pravi se novi – plan spasavanja.

Turizam u Srbiji je na prinudnom odmoru i, praktično, zamro. Restorani i drugi ugostiteljski objekti ne rade, hoteli su već otkazali desetine hiljada rezervacija, turističke agencije s klijentima komuniciraju samo “na daljinu”, pokušavajući da prolongiraju ranije ugovorene stotine hiljada aranžmana.

Iz Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) još sredinom marta poručili su da je njihov biznis u Beogradu i većim gradovima prestao da postoji, da su hoteli zatvoreni, a mnogi radnici otpušteni jer njihove firme nemaju novca za plate.

Dok vlasnici i menadžeri u turističkoj privredi sa manje ili više optimizma čekaju da Vlada počne sa raspakivanjem “antikriznog paketa” predstavljenog 31. marta, nadležni prikupljaju informacije, sabiraju podatke o ogromnoj šteti i oprezno procenjuju gubitke. Izvesno je jedino da je turizam na prvom udaru ekonomskog “cunamija” koji je pokrenula virusna epidemija. Potvrdio je to i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, procenjujući da će za pet meseci šteta turizma dostići “ceh” od 300 miliona evra.

Direktor Hotela M u Beogradu Desimir Popović za Novi magazin kaže da trenutno niko ne može da predvidi trajanje virusne epidemije, pa otuda ni njene konačne ekonomske posledice.

“Hotelsko-ugostiteljska delatnost u Srbiji od 10. marta praktično ne ostvaruje prihode. Kad toj činjenici dodamo da je najveći zadatak zadržavanje radnih mesta i isplata plata, dolazimo do logičnog zaključka da je hotelska privreda u nezamislivo teškoj situaciji, iz koje neće moći da se izvuče bez pomoći države”, kaže Popović.

Naš sagovornik podseća na niskoakumulativnu sposobnost hotelijerstva koja omogućava najviše sedam do osam procenata dobiti godišnje. Zato, dodaje, nije realno da se bez državne finansijske podrške sačuvaju radna mesta i da se hotelsko-ugostiteljska privreda oporavi nakon prestanka epidemije.

*Ceo tekst pročitajte besplatno OVDE
 

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side