14.06.2018 Beograd

Popović u Eriksonu: 5G tehnologija i u Srbiji do kraja godine

Popović u Eriksonu: 5G tehnologija i u Srbiji do kraja godine Foto: Medija centar Beograd
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je švedsku kompaniju Erikson i sa njenim stručnjacima razgovarao o 5G tehnologiji koja bi trebalo da bude lansirana i u Srbiji do kraja ove godine.


Na sastanku je ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi, navodi se u saopštenju Popovićevog kabineta.

"Četvrta generacija mobilnih mreža donela je značajne promene u telekomunikacijama, a tehnologija 5G transformisaće čitavo globalno društvo. Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže", kazao je Popović.

On je naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.

"U Srbiji će građani od toga imati mnogobrojne koristi. Ljudi u ruralnim sredinama imaće na svojim uređajima kapacitete kakve danas isključivo pruža optička infrastruktura u gradovima. Švedski stručnjaci iz Eriksona održaće do kraja godine prezentaciju 5G tehnologije u Srbiji", najavio je Popović.

U razgovoru sa potpredsednikom Eriksona Ulfom Personom, Popović je pozvao švedske partnere da više ulažu u Srbiju.

"Srbija je sjajno mesto za ulaganje u IT i inovacije. Imamo odlične mlade inženjenje i najbolje tehničke fakultete u Jugoistočnoj Evropi. Nemamo carine za izvoz u EU i Rusiju. Zato se veliki broj svetskih tehnoloških kompanija odlučuje da investira u Srbiju", rekao je Popović i pozvao kompaniju Erikson da otvori razvojni centar u Srbiji.

Istakao je da postoje odlični primeri švedskih IT kompanija koje su u Srbiji otvorile svoje razvojne centre, a da se neki od najnaprednijih švedskih IT proizvoda razvijaju upravo u Srbiji i na tom poslu rade mladi srpski inženjeri.

Popović je izrazio zadovoljstvo što je upravo u Eriksonu jedan od direktora razvoja te kompanije Srbin Milan Bašić, što je još jedan dokaz visokih kompetencija srpskih IT stručnjaka.

Erikson ima godišnji obrt od 25 milijardi evra i 100.000 zaposlenih u 180 zemalja sveta.

Popović se u Stokholmu sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Švedske za EU i trgovinu, Oskarom Stenstremom i predstavio mu programe koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i inovacionog preduzetništva.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Efektiva: Korisnicima kredita u francima nije potrebna pomoć već poštovanje zakona Efektiva: Korisnicima kredita u francima nije potrebna pomoć već poštovanje zakona

  Korisnicima kredita u švajcarskim francima nije potrebna pomoć već poštovanje zakona i njihova brza i efikasna primena, ista ona koja se primenjuje u Zakonu o izvršenju, kada je građanin dužnik prema banci, ukazalo je danas Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

 • Evro danas 118,01 dinar Evro danas 118,01 dinar

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,0115 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Auto krediti uz NKS već od 2,99% godišnje uz rok otplate do 7 godina Auto krediti uz NKS već od 2,99% godišnje uz rok otplate do 7 godina

  Beograd, 25.03.2019 – Povodom 54. Međunarodnog salona automobila koji se održava u Beogradu, Crédit Agricole Srbija pripemila je specijalnu ponudu auto kredita indeksiranih u evrima sa nominalnom kamatnom stopom od 2,99% godišnje.

 • PKS instant PAY - nova usluga PKS PKS instant PAY - nova usluga PKS

  Privrednicima, malim i srednjim preduzećima, a pre svega preduzetnicima, biće uskoro dostupna nova usluga Privredne komore Srbije „PKS instant PAY“ - aplikacija koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side