18.10.2018 Beograd

Popović sa Šibom: Želimo najbolju ekonomsku saradnju sa Nemačkom i EU

Popović sa Šibom: Želimo najbolju ekonomsku saradnju sa Nemačkom i EU Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ambasadorom SR Nemačke u Srbiji, Tomasom Šibom, i tom prilikom istakao da Srbija teži ostvarivanju najsnažnije moguće ekonomske saradnje sa Nemačkom i EU.

 „Nemačka je uzor kako treba da se razvija i bude organizovana srpska privreda. Zadovoljni smo nivoom nemačkih investicija u Srbiji i učinićemo sve da ih u budućnosti privučemo još više“, rekao je ministar Popović.

On je istakao da je Nemačka primer kako se razvijaju inovacije koje imaju „aplikativnu orijentaciju“, ukazavši da se najveći broj inovacija koje se razviju u ovoj zemlji primenjuju odmah i direktno u industriji. „To je cilj kojem stremi i Srbija, da razvojem aplikativnih inovacija uhvatimo priključak sa privredama u Evropi, koje su već značajno odmakle u procesu digitalne transformacije i izgradnji Industrije 4.0“, rekao je Popović.

Ministar je pozvao nemačke investitore da što više ulažu u Srbiju, a posebno u oblast inovacija i digitalne ekonomije, jer se, prema njegovim rečima, najbolji inženjeri školuju u Srbiji. „Naša zemlja ima najbolje tehničke fakultete i mlade inženjere u ovom delu Evrope. Siguran sam da Nemačka to prepoznaje i da je to razlog zašto sve veći broj nemačkih visokotehnoloških kompanija investira u našu zemlju“, rekao je Popović. On je dodao da Srbija vidi Nemačku kao jednog od svojih glavnih tehnoloških partnera u budućnosti.


Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Ambasador Šib je izrazio zadovoljstvo brojem nemačkih investitora i tretmanom koji oni imaju u Srbiji. On je ukazao da je Srbija dobra sredina za ulaganje, što pokazuje i nedavno otvaranje trgovinskog lanca Lidl, kao i početak izgradnje četvrte fabrike kompanije Leoni u Kraljevu. Ambasador je naveo da nemački investitori osećaju da u Srbiji postoji stabilnost, vladavina prava i opšti uslovi koji garantuju sigurnost ulaganja.

Popović i Šib su potvrdili ranije najave o formiranju permanentog Okruglog stola za bilateralnu saradnju Srbije i Nemačke za inovacije, digitalizaciju, istraživanje i nauku u kojem će učestvovati predstavnici dve zemlje iz državnog aparata, industrije, privrede, komora, akademije i drugih relevantnih struktura za podsticanje tešnje obostrano korisne saradnje u oblasti digitalne ekonomije.

Ministar Popović je ponovio stav da Srbija vidi Kosovo kao integralni i neotuđivi deo svoje teritorije i da je takav status južne srpske pokrajine garantovan Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Konsolidacija bankarskog tržišta Srbije Konsolidacija bankarskog tržišta Srbije

    Talas preuzimanja koji je zapljusnuo bankarsko tržište Srbije s jedne strane je sasvim očekivan, a sa druge potpuno neočekivan.

  • Evro sutra 118,31 dinara Evro sutra 118,31 dinara

    Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto, i zvanični srednji kurs biće 118,3178 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Ministarstvo: Smanjen rad na crno u građevinarstvu u 2018. Ministarstvo: Smanjen rad na crno u građevinarstvu u 2018.

    Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je u prva tri kvartala 2018, u oblasti građevinarstva zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu lane, kad je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na "crnoj i beloj listi" tog ministarstva.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side