12.10.2017 Bor

Pomoć pčelarima u borskom kraju

Pomoć pčelarima u borskom kraju Foto: Freeimages
Udruženje pčelara iz sela Slatina kod Bora dobilo je materijal koji će im pomoći da prebrode posledice slabe ovogodišnje proizvodnje meda, prouzrokovane nepovoljnim vremenom.

Pčelarima Slatine danas je podeljeno po 85 litara dizel-goriva, 300 kilograma đubriva, kao i 10 kilograma semena jednogodišnje medonosne biljke "facelije".

To je poklon firme "Rakita" koja obavlja geološka istraživanja bakra na lokalitetu "Čukaru Peki", nedaleko od Slatine.

Ljudi iz te firme kažu da im je stalo da unaprede razvoj pčelarstva u tom selu, čime nastavljaju ulogu društveno odgovorne kompanije.

S druge strane, pčelari kažu da će im to omogućiti ekonomsku održivosti, da pčelarstvo postane isplativije.

U proleće iduće godine svaki pčelar će dobiti i po 20 sadnica medonosnog drveća.

"Ova pomoć mi zaista mnogo značiti, jer ćemo s 'facelijom' iduće godine imati prvu 'pašu' koja je zapravo najbitnija. Velika pomoć će biti i medonosno rastinje koje očekujemo naredne godine, jer će mnoga domaćinstva značajno povećati proizvodnju meda", рекао je dugogodišnji pčelar Duško Dulkanović, penzioner RTB-a.

Predsednik Udruženja pčelara u Slatini, Nebojša Buzej, istакао је dobru saradnju lokalnog stanovništva i kompanije Rakita na razvoju sela.

Pо planu slatinskih pčelara, ove godine će svako zasеjati po hektar "facelijom", a potom zasaditi medonosno drveće.

"Očekujem da ćemo ovim tempom za desetak godina pošumiti celu Slatinu i time dobiti kvalitetiju pčelinju pašu koja je iz godine u godinu sve oskudnija", rekao je Nebojša Buzej.

"Rakita" je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini priredila predavanje profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, o preventivi i lečenju bolesti pčela, i o pripremi košnica za zimu.Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini je 600.000 dinara.

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,01 dinar Evro danas 118,01 dinar

  Dinar danas ima rekordno visoku vrednost u ovoj godini u odnosu na evro jer je zvanični srednji kurs 118,0128 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas kazala da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

 • Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma

  Dosadilo vam je da letujete na istim destinacijama, napamet znate sva okolna letovališta i ne postoji plaža u okolini gde se niste osunčali? Od putovanja želite više? Žudite za avanturom kakva se ne nudi u standardnim turističkim ponudama, sanjate o neosvojenim prostranstvima i dalekim kontinentima? Rado biste iz hladne u sumorne zime migrirali u tople krajeve? Ako ste na bar jedno pitanje odgovorili potvrdno, pravo je vreme da posetite Halu 2A na Beogradskom sajmu gde se održava 40. Međunarodni sajma turizma gde će se ove godine po prvi put predstaviti Južnoafrička pokrajna North West.

 • Brnabić: RTB Bor je stao na noge Brnabić: RTB Bor je stao na noge

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izavila je danas u Boru da je RTB Bor "stao na noge", da ispunjava sve svoje obaveze i da u potpunosti primenjuje Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw