Poljaci će od oktobra 2017. ranije u penziju
19.12.2016 Varšava

Poljaci će od oktobra 2017. ranije u penziju

Poljaci će od oktobra 2017. ranije u penziju Foto: freeimages.com
Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je danas zakon koji sada Poljacima definitivno od oktobra naredne godine vraća pravo da sa 65 godina starosti u penziju odlaze muškarci i sa 60 godina žene.

Smanjenje starosne granice za odlazak u penziju zahtevali su poljski sindikati otkako je 2012. godine tadašnja vlada premijera Donalda Tuska počela postepeno da pomera granicu ka konačnih 67 godina i za muškarce i za žene zbog nepovoljnih demografskih trendova i ubrzanog starenja stanovništva.

Obećanje Poljacima da neće morati da rade tako dugo bilo je jedno od glavnih u kampanji Andžeja Dude u izborima za predsednika Poljske u maju 2015. godine, a za nekoliko meseci nakon izbora pripremio ga je kao predsednički zakon i podneo na glasanje parlamentu koji ga je ove jeseni usvojio.

"Veoma me raduje što je smanjena starosna granica za odlazak u penziju. Taj zakon daje pravo Poljacima da biraju. Mogu da to iskoriste ali ne moraju", kazao je danas nakon što je potpisao zakon Duda.

Poljoprivrednici u Poljskoj dodatno će do kraja naredne godine da iskoriste pravo da muškarci odu u penziju sa 60 godina starosti, a žene sa 55 godina.

Raniji odlazak Poljaka u penziju koštaće državu prema proračunima Biroa za analize Sejma i Ministarstva finansija 33 milijarde evra do 2025. godine, a do 2035. godine oko 90 milijardi evra.

Ekonomisti su, međutim, upozorili da će pravo na odlazak u penziju ranije biti plaćeno osetnim smanjenjem penzije, najmanje za 30 odsto.

Po statistici, prosečna Poljakinja rođena 1982. godine po dosadašnjim zakonima ako ode u penziju sa 67 godina imaće bruto penziju od 810 evra dok bi joj odlazak u penziju po novom zakonu, sa 60 godina starosti smanjio penziju na 420 evra.

Poljak, isto godište, ako bi radio do 67. godine života može da računa na penziju od 859 evra, dok bi odlazak dve godine ranije, u 65. godini, značio penziju od 716 evra, upozorio je Biro za analize Sejma poljskog parlamenta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side