14.02.2018 Beograd

Politika: Udeli srpske i ruske strane u Gastransu ostaju nepromenjeni

Politika: Udeli srpske i ruske strane u Gastransu ostaju nepromenjeni Foto: pixabay
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da odluka borda direktora Gasproma da poveća učešće u preduzeću Gastrans koje se do pre desetak dana zvalo Južni tok Srbija ne znači promenu udela, već će ruska strana i dalje biti većinski vlasnik sa 51 odsto kapitala, a srpska strana će imati 49 odsto.

"Reč je o dokapitalizaciji Gastransa, ali tako da prava i udeli u kompaniji ostaju isti. Dakle, ništa se neće menjati. Cilj je da preduzeće Gastrans ponovo bude aktivni privredni subjekat u skladu sa domaćim zakonodavstvom", rekao je Bajatović za dnevni list Politika.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić na pitanje šta tačno znači dokapitalizacija firme bez menjanja vlasničke strukture objašnjava da to znači da su obe strane uložile novac proporcionalno svojim udelima.

Prema njegovim rečima, to nije ništa neobično u poslovanju.

"Mnogo je važnije da li će novoaktivirana firma Gastrans graditi neki od mnogobrojno najavljivanih gasovoda, kako ne bi završila kao prethodna firma Južni tok Srbija'", rekao je Savić.

Kako navodi Politika, za sada je izvesno da će ruski Gasprom završiti dve cevi Turskog toka od po 15,750 milijardi kubnih metara gasa, najkasnije do 20. decembra 2019. godine.

Taj list piše da su nade Srbije za konekciju sa Bugarskom vezane su za njeno priključivanje Turskom toku, a kasnije i"Južnom gasnom koridoru, evropskom gasovodu iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, za južnu Italiju.

Što se tiče izgradnje gasovoda do Mađarske, kako navode, to je krupna investicija i pitanje je ko će to finansirati, jer se o tome još pregovara.

Bugarska i Srbija prošle godine su sa Gaspromom potpisale mapu puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojim teritorijama.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kreativne instalacije - Gde vi, tu i reklama Kreativne instalacije - Gde vi, tu i reklama

  Malo je poznato da stajališta gradskog saobraćaja, koja su danas zaista na evropskom nivou, uređuje i održava marketinška kompanija

 • Malinari pripremaju protest zbog niskih otkupnih cena Malinari pripremaju protest zbog niskih otkupnih cena

  Proizvođači malina u celoj Srbiji uskoro će započeti proteste ako se na sastanku za sedam-osam dana ne dogovore sa otkupljivačima o ceni maline, rekao je danas pedsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

 • Mihajlović: Počinjemo modernizaciju i izgradnju novih luka Mihajlović: Počinjemo modernizaciju i izgradnju novih luka

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa predsednikom kompanije "Dubai port vorld", sultanom Ahmedom bin Sulajemom, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i kompanije "DP vorld" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime se otvaraju mogućnosti za ulazak treće svetske kompanije na srpsko tržište luka.

 • Poljska i SAD zajedno protiv Severnog toka 2 Poljska i SAD zajedno protiv Severnog toka 2

  Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovic izjavio je tokom posete SAD da su Poljska i SAD zajedničkim snagama protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2" po dnu Baltičkog mora, jer bi novi gasovod služio samo za politički pritisak Rusije na Evropu.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw