Politika: Turski tok zapeo na bugarskom sudu
26.07.2019 Beograd

Politika: Turski tok zapeo na bugarskom sudu

Politika: Turski tok zapeo na bugarskom sudu Foto: pixaby
Gradnja gasovoda "Turski tok" preko Bugarske, od čega zavisi snadbevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je planirano da radovi startuju ovog meseca jer je cela stvar zastala na sudu, piše "Politika".

Italijansko-saudijski konzorcijum "Arkada", koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu jer se smatra oštećenim, pogotovo posle saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa "Bugarska" spusti cenu za 31,5 odsto od prvobitno ponuđene, piše list.

Direktor bugarskog operatera gasa Vladimir Malinov je početkom juna najavio da će se gradnjom gasovoda preko Bugarske baviti novi konzorcijum za razvoj gasa "Bugarska".

Prvo ročište po tužbi italijansko-saudijskog konzorcijuma očekuje se tokom septembra zbog čega nije realno očekivati da će prve količine gasa sa "Turskim tokom" preko Bugarske i Srbije poteći pre kraja ove godine.

Izvor "Politike" navodi da je najvažnije da Bugarska za sada čvrsto stoji iza odluke da ovaj gasovod gradi, jer joj je, kao i Srbiji, gas potreban, pogotovo što se zna da se početkom naredne godine može očekivati potpuni prekid ispor gasa preko Ukrajine, odakle u Srbiju i okolne zemlje stižu najveće količine ruskog gasa.

Isti izvor je kazao da će se Srbija, ako Bugarska iz bilo kojih razloga odustane od projekta, snadbevati iz najvećeg gasnog skladišta "Baumgarten" u Austriji i preko Mađarske dobijati gas, samo je pitanje po kojoj ceni.

Rusko-srpskoj firmi "Gastrans", koja gradi gasovod preko Srbije, izdate su građevinske dozvole za trasu od Zaječara do Šajkaša, a tokom avgusta dobiće i dozvolu za trasu od Šajkaša do granice sa Mađarskom.

Na trasi dva, preko Kovina, postavljeno je do sada 30 kilometara cevi, a Italijani koji rade deonicu od Zaječara do Plane dnevno zavare oko 3,5 kilometara cevi, piše "Politika".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side