17.07.2019 Beograd

Politika: Folksvagen se još nije odlučio za Tursku

Politika: Folksvagen se još nije odlučio za Tursku Foto: pixabay.com
Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke i navela da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji, piše danas "Politika".


"U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi. Napravili smo uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorim. Konačna odluka neće biti doneta na osnovu rezultata pregovora", rekla je Botke za "Politiku".

Ona je dodala da ne može da otkriva detalje o pojedinim lokacijama nakon što su mediji u Nemačkoj protekle sedmice objavili da je "Folksvagen" odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira.

"Politika" podseća da se poslednjih nekoliko meseci govori da "Folksvagen" traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Svetski mediji koji su objavili da je Turska favorit, pretpostavljaju da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj.

Kako "Politika" navodi, razlog zbog kojeg "Folksvagen" traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, uklapa se u širu strategiju kompanije, jer bi veliki pogoni u Nemačkoj, u Cvikauu, Emdenu i Hanoveru, trebalo ubuduće da prave isključivo električne automobile.

"Folksvagen" je saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija.

"Politika" prenosi i pisanje "Dojče velea" da postoje tri razloga za seobu "Folksvagena" na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade, jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi, drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,51 dinar Evro danas 117,51 dinar

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5120 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum

  Inflacija u evrozoni je danas revidirana na najniži trogodišnji minimum, nezabeležen još od novembra 2016. godine.

 • Atlantic Grupa ponovno najbolji Poslodavac Partner Atlantic Grupa ponovno najbolji Poslodavac Partner

  Atlantic Grupa je i ove je godine stekla status Poslodavc Partner, nakon što je prošla kroz nezavisnu analizu svojih HR procesa u sklopu projekta Certifikat Poslodavac Partner konsultantske kuće SELECTIO. Altantic Grupa je osvojila impresivnih 99% bodova u postupku certifikacije, što je rezultat koji nije uspela da nadmaši nijedna druga kompanija na tržištu Srbije.

 • "Zlatiborcu" odobren izvoz u Rusiju "Zlatiborcu" odobren izvoz u Rusiju

  Kompaniji Zlatiborac d.o.o. ponovo je dozvoljen izvoz na tržište Ruske Federacije, počev od 14. oktobra 2019. godine.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side