Policija sprečila malinare da blokiraju prugu
14.09.2011 Beograd

Policija sprečila malinare da blokiraju prugu

Policija sprečila malinare da blokiraju prugu
Policija sprečava predstavnike Unije proizvođača malina da blokiraju prugu Beograd-Bar kod Požege.

Predsednik organizacionog odbora Unije Dobrivoje Radović rekao je da policija ne dozvoljava malinarima da priđu pruzi, gde je za 16 sati bila najavljena blokada.

"Pre pola sata policija je privela i sekretara Unije Aleksandra Mitrovića", rekao je on i dodao da u Požegu i dalje pristižu malinari iz Užica, Ivanjice, Bajine Bašte i drugih mesta zapadne Srbije, ali da za sada sukoba sa policijom nije bilo.

Radović je rekao da je u blokadi i put Požega-Valjevo i Užice-Bajina Bašta, navodeći da su malinari "revoltirani ponašanjem Ministarstva poljoprivrede i da će radikalizovati proteste", ali nije želeo da navede detalje.

Predstavnici Unije i Ministarstva poljoprivrede nisu sinoć uspeli da se dogovore oko jedinstvene otkupne cene maline za sve malinare u Srbiji, kao ni oko subvencije za izvoz tog voća.

Malinari protestuju u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Aleksandrovcu, sa zahtevom da otkupna cena malina, koja je sada 85 do 95 dinara, bude povećana na 100 dinara, a subvencije za izvoz budu 26 dinara po kilogramu.

Protest malinara je počeo 11. septembra, a policija im je zabranila da traktorima dođu u Beograd.

I žandarmerija reagovala

Žandarmerija je u sredu uveče oko 20 časova sprečila novi pokušaj proizvođača maline da blokiraju želežničku prugu Beograd-Bar kod Požege.

Učesnici protesta su odmah potom blokirali lokalnu saobraćajnicu koja vodi od Železničke stanice u tom gradu prema petlji na magistralnom putu, gde nameravaju da provedu čitavu noć.

Na protestu, koji je zasad protekao bez većih incidenata, okupljeno je oko 500 proizvođača maline iz osam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, od Nove Varoši, Prijepolja i Priboja, preko Užica, Bajine Bašte i Kosjerića, do Ivanjice i Požege, izjavio je za Tanjug Dobrivoje Radović, jedan od funkcionera Unije proizvođača maline i drugog jagodičastog voća.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side