Plaćanja karticom uvećala BDP Srbije za 230 miliona dolara
26.04.2016 Beograd

Plaćanja karticom uvećala BDP Srbije za 230 miliona dolara

Plaćanja karticom uvećala BDP Srbije za 230 miliona dolara Foto: freeimages.com
Elektronski način plaćanja putem kreditnih, debitnih i pripejd kartica obezbedio je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 230 miliona dolara u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je studija "Mudis Analitiks 2016" urađena za međunarodnu kartičarsku kuću Visa.

Prema istraživanju Mudisa, povećana upotrebe kartica uticala je i na rast potrošnje robe i usluga srpskih domaćinstava prosečno za 0,19 procenata godišnje, kao i na otvaranje 2.939 radnih mesta u Srbiji u petogodišnjem periodu.

Prema istraživanju Mudisa, elektronski način plaćanja je uvećao BDP u 70 zemalja za 296 milijardi dolara u periodu od 2011. do 2015. godine, podstakao rast potrošnje robe i usluga u domaćinstvima u proseku za 0,18 procenata godišnje i uticao na kreiranje oko 2,6 miliona novih radnih mesta godišnje tokom proteklih pet godina. 

Sedamdeset zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem čine skoro 95 odsto svetskog BDP-a, navodi Visa u današnjem saopštenju. 

Rezultati studije, objavljeni u izveštaju "Uticaj elektronskih plaćanja na ekonomski rast", ukazuju da ovaj vid plaćanja značajno doprinosi smanjenju sive ekonomije, odnosno ekonomskih aktivnosti koje se ne prijavljuju i obavljaju gotovinom. 

Elektronska plaćanja, kako se navodi, "uvode" novac u legalne tokove i time obezbeđuju potencijalno veći porez za vlade, dok istovremeno minimalizuju troškove rada sa gotovinom, garantuju isplatu trgovcima i nude više mogućnosti za finansijsku inkluziju potrošača. 

U studiji se naglašava da rast elektronskih načina plaćanja ne može potupuno samostalno i nezavisno da utiče na prosperitet jedne zemlje, jer je za to neophodno još faktora, kao što je podrška razvoju finanijskog sistema, i stabilna ekonomska situacija.

Za dalje povećanje upotrebe elektronskih načina plaćanja na mikro nivou neophodno je, kako se navodi, da zemlje uvedu procedure koje će olakšati i ubrzati regulativne poslove, da omoguće naprednu finansijsku infrastrukturu, i stimulišu veću potrošnju.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas je 117,5836 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side