PKS: U ekspanziji tržište nepokretnosti u Srbiji
21.03.2019 Beograd

PKS: U ekspanziji tržište nepokretnosti u Srbiji

PKS: U ekspanziji tržište nepokretnosti u Srbiji Foto: Novi magazin / VV
Tržište nepokrentnosti u Srbiji je u ekspanziji u poslednje dve i po godine, kada je prodaja i kupovina stanova porasla za 35 odsto, saopštila je danas Grupacija posednika u prometu nepokretnosti Srbije.

Po podacima te grupacije, koja radi u okviru Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, od 2016. godine je 21 odsto stanova kupljeno na kredit.

"Najviše stanova se kupuje za gotovinu, odnosno ušteđevinu jer građani nemaju interes da drže novac u banci zbog malih kamata, pa ulažu u nekretnine", rekao je u razgovoru sa novinarima predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Damir Borić.

On je ukazao da cene stanova u prvom kvartalu 2019. miruju i da su najskuplji stanovi u Beogradu, u proseku oko 1.500 evra po kvadratu, gde se proda 50 odsto stambenog prostora u Srbiji.

U svim beogradskim opštinama prošle godine su cene stanova uvećane, a najviše u Novom Beogradu - skoro 16 odsto, što je posledica velike potražnje za stanovima u novogradnji i najvećim brojem novoizgrađenih stanova u toj opštini, podaci su Grupacije.

Članovi Grupacije su ocenili da je uređenosti tžišta nepokretnosti mnogo doprinelo licenciranje agenata koji se bave prodajom nepokretnosti, što je obaveza od 2015. godine kada je počela puna primena Zakona o prometu nepokretnosti.

Oni su najavili da će inicirati izmene tog zakona, pre svega u delu koji se odnosi na radni status ljudi koji se bave prodajom nepokretnosti.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side