27.10.2017 Beograd

PKS: Šteta od takse na Kosovu za brašno može biti 3,5 miliona evra za srpske izvoznike

PKS: Šteta od takse na Kosovu za brašno može biti 3,5 miliona evra za srpske izvoznike Foto: Novi magazin / VV
Srpski izvoznici brašna mogli bi do kraja ove godine da imaju štetu od 3,5 miliona evra, ukoliko Priština ne ukine odluku da se za brašno srpskih proizvođača uvedu posebne dažbine u iznosu od 40 evra po toni, koja je uvedena zbog navodnog plasmana srpske robe po damping cenama, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

"Ova mera je za PKS neselektivna jer pogađa sve proizvođače brašna koji posluju po tržišnim cenama. Ako je uočen damping, onda antidamping mere trebaju da se odnose samo na one koji su isporučivali robu po nižim cenama", rekao je agenciji Beta predstavnik PKS Aleksandar Radovanović.

Cena brašna je 200 evra po toni, a mera Prištine podiže tu cenu na 240 evra, što brašno iz Srbije čini nekonkurentnim za tržište Kosova.

Radovanović je rekao da je za prvih osam meseci ove godine iz Srbije na tržište Kosova isporučeno 18.394 tone brašna u vrednosti od 3,5 miliona evra, po prosečnoj ceni od 195 evra po toni.

"U prošloj godini ukupno je isporučeno oko 40.000 tona brašna, što pokazuje da bi ukoliko se odluka Prištine ne ukine, šteta do kraja godine za proizvođače brašna mogla da bude 3,5 miliona evra", rekao je on.

On je istakao da je PKS u stalnom kontaktu sa Ministarstvom trgovine Srbije i proizvođačima brašna.

"Mi smo u stalnom kontaktu i sa Privrednom komorom Kosova, i pokušavamo da mere Prištine budu selektivne, da se ne kažnjavaju svi proizvođači, koji prodaju brašno po tržišnim cenama", rekao je Radovanović.

On je kazao da je Privredna komora Kosova obavestila PKS da je u toku istraga njihovih organa nadležnih za primenu CEFTA sporazuma.

"I sa naše strane se sprovodi istraga i u narednim danima videćemo šta dogodilo i ko je možda po nižoj ceni koja bi se mogla smatrati damping cenom tu robu isporučivao na tržište Kosova", kazao je on.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće proizvođače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa. Odluka je doneta posle žalbi kompanije "M & Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje.

Time se, po oceni Ministarstva trgovine i industrije, dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je ministarstvo na čijem je čelu zatražilo od Prištine ukidanje takozvane uvozne dažbine za brašno koje se iz uže Srbije transportuje na Kosovo i Metohiju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kurs evra danas 118,25 dinara Kurs evra danas 118,25 dinara

  Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 118,2599 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Nacionalni dug SAD prvi put premašio 21.000 milijardu dolara Nacionalni dug SAD prvi put premašio 21.000 milijardu dolara

  Nacionalni dug SAD je prvi put u istoriji premašio cifru od 21.000 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

 • Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra

  Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila je u 2017. godini rekordnih milijardu evra, ali bi u narednom periodu mogla da dostigne 3,5 milijardi evra, ocenili su danas na poslovnom forumu "Srbija-Bugarska" u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev.

 • Peking pozvao SAD da budu razumne Peking pozvao SAD da budu razumne

  Kina je danas pozvala SAD da "budu racionalne" da bi se izbegao trgovinski rat, istovremeno obećavši "strogu zaštitu intelektualne svojine" stranih firmi, budući da je Vašington pretio Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti u tom domenu.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw