08.11.2018 Beograd

PKS: Podsticaji za inovacije, bez praga za reklamne troškove

PKS: Podsticaji za inovacije, bez praga za reklamne troškove
Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će se privrednicima od početka 2019. umesto samo 10 odsto priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti, odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima.

PKS je predložila ukidanje dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog i tu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske amortizacije, unelo u Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Predloženim zakonskim izmenama uvažena su i zalaganja PKS za uvođenje podsticaja privredi za inovacije, istraživanje i razvoj.

Tim izmenama će se ulaganja u istraživanje i razvoj priznavati kao rashod u dvostruko većem iznosu od stvarnog troška, a 30 odsto investicija u nova privredna društva, koja će se baviti inovacionom delatnošću, knjižiće se kao poreski kredit.

Od oporezivanja će biti oslobođeno 80 odsto prihoda ostvarenog korišćenjem intelektualne svojine, piše u saopštenju.

Prema oceni ministra finansija Siniše Malog te inicijative PKS doprinele su da se u nova zakonska rešenja ugradi glas privrednika, a pripremljeni paket poreskih zakona donese smanjenje opterećenja i poreske podsticaje kompanijama i preduzetnicima.

PKS je saopštila da su to prvi koraci ka rasterećenju privrede, smanjenju troškova i poboljšanju poreskog ambijenta i da će 2019. biti godina reformi Poreske uprave i sistema oporezivanja u Srbiji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side