11.02.2018 Beograd

PKS: Na forumu u Hrvatskoj elita srpskog biznisa

PKS: Na forumu u Hrvatskoj elita srpskog biznisa Foto:printscr
U okviru zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, Privredna komora Srbije (PKS) i Hrvatska gospodarska komora sutra će organizovati poslovni forum privrednika dve zemlje na kojem će učestvovati više od 30 velikih hrvatskih i srpskih kompanija.

Kako je saopštila PKS, iz Srbije  će na  poslovnom forumu učestvovati vlasnici i menadžeri 17  uspešnih  poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao što su MK Group, Moji brendovi, ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac, Zlatiborac.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na  2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7  miliona evra, što je za 17,6 odsto više u odnosu na  2016. godinu.

Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra.

Suficit  Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

Prema podacima PKS, Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a najviše je uvozila nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Prema analizama PKS, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima  čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

"Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama", saopštila je PKS. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side