11.02.2018 Beograd

PKS: Na forumu u Hrvatskoj elita srpskog biznisa

PKS: Na forumu u Hrvatskoj elita srpskog biznisa Foto:printscr
U okviru zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, Privredna komora Srbije (PKS) i Hrvatska gospodarska komora sutra će organizovati poslovni forum privrednika dve zemlje na kojem će učestvovati više od 30 velikih hrvatskih i srpskih kompanija.

Kako je saopštila PKS, iz Srbije  će na  poslovnom forumu učestvovati vlasnici i menadžeri 17  uspešnih  poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao što su MK Group, Moji brendovi, ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac, Zlatiborac.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na  2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7  miliona evra, što je za 17,6 odsto više u odnosu na  2016. godinu.

Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra.

Suficit  Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

Prema podacima PKS, Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a najviše je uvozila nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Prema analizama PKS, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima  čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

"Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama", saopštila je PKS. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kurs evra danas 118,25 dinara Kurs evra danas 118,25 dinara

  Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 118,2599 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Nacionalni dug SAD prvi put premašio 21.000 milijardu dolara Nacionalni dug SAD prvi put premašio 21.000 milijardu dolara

  Nacionalni dug SAD je prvi put u istoriji premašio cifru od 21.000 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

 • Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra

  Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila je u 2017. godini rekordnih milijardu evra, ali bi u narednom periodu mogla da dostigne 3,5 milijardi evra, ocenili su danas na poslovnom forumu "Srbija-Bugarska" u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev.

 • Peking pozvao SAD da budu razumne Peking pozvao SAD da budu razumne

  Kina je danas pozvala SAD da "budu racionalne" da bi se izbegao trgovinski rat, istovremeno obećavši "strogu zaštitu intelektualne svojine" stranih firmi, budući da je Vašington pretio Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti u tom domenu.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw