PKS: Interesovanje evropskih kompanija za ulaganje u solarne parkove u Srbiji
25.11.2019 Beograd

PKS: Interesovanje evropskih kompanija za ulaganje u solarne parkove u Srbiji

PKS: Interesovanje evropskih kompanija za ulaganje u solarne parkove u Srbiji Foto: Pixabay
Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će se španska kompanija "Navitacum", sa kojom je potpisan sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije, angažovati na dovođenju investitora za projekte korišćenja obnovljive energije u Srbiji.

Direktor španske kompanije Francisko Gonzales ukazao je da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, da investiraju u solarne parkove u Srbiji.

Prilikom potpisivanja ugovora istaknuto je da, prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti.

"PKS će u saradnji sa resornim institucijama izraditi studiju o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca", kazao je direktor Sektora udruženja privrede PКS Igor Popović.

On je naveo da se upotrebom energije Sunca smanjuje trošak energije za proizvodnju toplotne energije na bazi fosilnih goriva, čime bi Srbija, kako je dodao, mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida.

Naglašeno je i da španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side