08.02.2019 Beograd

PKS: Dugačak put oporavka finasijskog sektora od krize 2008.

PKS: Dugačak put oporavka finasijskog sektora od krize 2008.
Poverenje između banaka, investitora i akcionara još nije vraćeno, uprkos ohrabrujućem privrednom rastu i većoj stabilnosti u bankarskom i sistemu javnih finansija, što govori da je dugačak put oporavka od prethodne finansijske krize 2008. godine, rekao je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić.

On je na skupu "Faktori poverenja u poslovnu inteligenciju-upravljanje nefinansijskim rizicima" u Privrednoj komori Beograda, rekao da "ležeran pristup finansijskim rizicima nije jedini izvor finansijskih balona".

"Rizik neusklađenosti regulative i zdrave poslovne prakse, odnosno rizik integriteta predstavlja centralni uzrok ponašanja finansijskih tržišta i stvara rizike za kompanije", rekao je Miletić.

Dodao je da investitori i zajmodavci sve više uočavaju rizike finansijskog kriminala.

Izvršni direktor agencije Sigma Rejtings Stjuart Džons rekao je da preporučuje poslovanje sa transparentnim kompanijama koje imaju eksterne oditore i rade finansijske izveštaje.

"Važno je i sa kim se radi, ali je danas teško utvrditi vlasništvo. Procenjujemo rejting firme i sve moguće rizike da bi cena kapitala bila što niža", rekao je Džons.

Šef Sektora istraga prevara u Evropskoj investicionoj banci (EIB) rekao je da je ta banka veliki kreditor i da je 2017. zajam iznosio oko 70 milijardi evra, zbog čega "imaju nultu toleranciju na prevare i korupciju".

"Ne dajemo zajam samo da bi zaradili kamatu, već zato što želimo da vidimo šta će se izgraditi za taj novac. Ako investiramo u infrastrukturu na Balkanu proveravamo kako je urađeno, koji su materijali korišćeni i da li je debljina asfalta prema projektu", rekao je Džons.

Ako se utvrdi prevara, ta banka može, kako je rekao, da traži odmah povraćaj kredita.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta rekao je "da smo u Srbiji svedoci priliva stranih investicija više nego ukupno u svim državama zapadnog Balkana, ali ako se posmatraju investicije koje nisu finansijski stimulisane, one su zanemarljive".

"To govori gde je Srbija na listi nefinansijskih rizika", rekao je Krneta i dodao da se transparentnost poslovanja meri i prisustvom kompanija na berzi.

Istakao je da je "dostupnost podacima mera finansijskog rizika", a da je Beogradska berza transparentnost poslovanja sa 30-40 odsto podigla na 80 odsto u prošloj godini.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side