23.04.2019 Beograd

PKS: Drvna industrija Srbije potencijal za izvoz

PKS: Drvna industrija Srbije potencijal za izvoz Foto: Beta / Represent Communications
Drvna industrija Srbije neiskorišćeni je potencijal domaće privrede iako je treća industrija po ostvarenom suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom, koji je prošle godine dosegao 260 miliona dolara, ocenjeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Postoji potencijal za rast izvoza drvne industrije koji se povećava iz godine u godinu, prošle godine ukupan izvoz bio je oko 600 miliona dolara, od čega je oko 350 miliona dolara bio izvoz proizvoda od drveta, a gotovo 250 miliona dolara izvoz nameštaja", kazao je savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić.

On je istakao da je udeo tih industrija u BDP Srbije još uvek relativno mali jer iznosi 1,4 odsto, dok je u izvozu gotovo šest procenata, ali smatra da drvna industrija ima izuzetan potencijal kada je u pitanju razvoj preduzetništva i ravnomeran regionalni razvoj, kao i za strane investicije i strateška partnerstva.

"U drvnoj industriji posluje oko 2.200 kompanija od čega su 1.800 mikro preduzeća i predutetnici, koji upošljavaju oko 42.000 radnika", kazao je Miletić.

On je ukazao kako je važno što je domaća drvna industrija zasnovana na domaćoj sirovinskoj bazi, ali i da ona nije neobnovljiva, pa je zbog toga potrebno pažljivo gazdovanje tim resursom od strane javnih preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume.

Kao glavne probleme u poslovanju drvne industrije Srbije on je naveo nedostatak radne snage, nedovoljno obrazovanje stručnog kadra, ali i nedovoljno sirovina za proizvodnju, "jer su prerađivečki kapaciteti dva do tri puta veći nego što su iskorišćeni".

Miletić je ipak naglasio da je "Srbija lider u proizvodnji i izvozu nameštaja od pločastih materijala, posebno u regionu", dodavši da Srbija ima kvalitetan nameštaj, odličan dizajn, kvalifikovanu radnu snagu.

"Kilograma drveta, ugradnjom u nameštaj dobija sedam puta na dodatoj vrednosti zbog toga je to orijentacija i zadatak da se proizvodnja nameštaja podrži i od strane države i od strane PKS", kazao je Miletić.

Direktor marketinga kompanije Forma ideale Aleksandar Ružesković kazao je da je ta kompanija najveći srpski izvoznik nameštaja u 2018. godini, sa učšćem od 21 odsto ukupne vrednosti izvoza nameštaja.

"Forma ideale godišnje proizvede 2,5 miliona komada nameštaja, 80 odsto se plasira na nekoliko stotina prodajnih mesta u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike", naveo je on i dodao da kompanija drži prvu poziciju u proizvodnji pločastog nameštaja u jugoistočnoj Evropi.

Ružesković je podsetio da Forma ideale i najveći maloprodajni lanac nameštaja u Srbiji i da zapošljava više od 1.700 radnika, od kojih 700 radi u proizvodnji u fabrikama za pločasti i tapacirani nameštaj u Kragujevcu i Majdanpeku, gde se trenutno izrađuje više od 600 artikala.

On je najavio da će do kraja godine biti proširena proizvodnja, izvoz, maloprodajna mreža, ali i povećan broj zaposlenih, uz unapređenje poslovnih procesa, dizajna i odnosa sa inostranim partnerima.

Predstavnik Razvojne agencije Srbije Miloš Đekić kazao je da ta institucija kao i ranijih godina pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzćima i podsetio da su nedavno objavljena dva javna poziva koji se odnose na pomoć sektoru prerađivačke industrije, koji obuhvata i drvnu industriju, kao i pomoć za učešće na međunarodnim sajmovima.

Precizirao je da firme mogu da konkurišu za pomoć u uvođenju standarda, sertifikaciju i resertifikaciju, unapređenje procesa proizvodnje, a naknada pokriva 40 odsto operativnih sredstava.

Dodao je da se za učešće na sajmovima sufinansira 50 odsto troškova.

Najavio je i da će se u prvoj polovini maja raspisati projekat za mikro, mala i srednja preduzeća koja žele da uđu u lanac dobavljača multinacionalnih kompanija.

"To je pilot projekat sa budžetom od 450 miliona dinara. Preduzeća za opremu, mašine, konsultatntske usluge moći da dobiju do 23 miliona dinara", kazao je Đekić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Tabaković: Privredni rast ove i naredne godine četiri odsto Tabaković: Privredni rast ove i naredne godine četiri odsto

  Narodna banka Srbije (NBS) je procenila da će privredni rast Srbije u ovoj i narednoj godini iznositi četiri odsto zbog rasta investicija, izvoza i potrošnje domaćinstava, a da će inflacija ostati niska, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković predstavljajuči izveštaj o inflaciji.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side