Penzioneri izdržavaju zaposlene
10.07.2012 Beograd

Penzioneri izdržavaju zaposlene

Penzioneri izdržavaju zaposlene
Prosečnu porodicu u Srbiji sve više izdržavaju njeni najstariji članovi. Prema anketi o radnoj snazi, Republičkog zavoda za statistiku, ueo plata plata u ukupnim prihodima domaćinstva stagnira a udeo penzija raste već godinama.

Za devet godina porastao je sa 20 odsto na čak 32,6 odsto.Prema poslednjim podacima, u prvom kvartalu ove godine u prosečnom domaćinstvu su prihodi od plata bili 22.834 dinara, a od penzija 17.387 dinara, a deo je stizao i od raznih socijalnih pomoći, poljoprivrede, imovine, iz inostranstva.

A samo na hranu i piće, od prvog do prvog, trošilo se bar 19.994 dinara mesečno.

Penzije su danas definitivno najsigurniji prihodi, a mnogi radnici su postali paraziti svojih tašti, roditelja, svekrva. Jer, većina njih mora da otplaćuje stambene kredite. Tek kada poplaća sva dugovanja, može da troši ostatak, koji je po pravilu, veoma mali, smatra ekonomista Miroslav Zdravković. Do ovakve poražavajuće ekonomske situacije dovelo je to što su zarade u privredi neralno male i neredovne, a istovremeno je broj penzionera premašio broj zaposlenih.

Raspoloživa sredstva po domaćinstvu su od 2003. do danas povećana za 148,2 evra, pri čemu je najveći rast ostvaren od penzija (91,5 evra) i od plata (65,8 evra), računa Zdravković. Lična potrošnja je povećana za 136,9 evra (sa 317,8 na 454,6 evra), u čemu je najveći porast bio izdataka za hranu i to za 59,7 evra (sa 135,1 na 194,7).

Da su kućne kase sve pliće, pokazuje i slaba potrošnja. Prosečan Srbin, računa Zdravković, za godinu dana potroši 1.960 evra, isto koliko i Crnogorac, ali znatno manje od ostalih iz komšiluka.

Na ovakvu nepovoljnu nesrazmeru ukazuju i u Međunarodnoj organizaciji rada.

U 2003. je radilo 2,3 miliona, dok je danas zaposleno svega 1,7 miliona. To znači da je i masa zarada znatno manja u odnosu na masu penzija, kaže Jovan Protić, nacionalni koordinator iz MOR.

U Fondu PIO kažu da ovakva "zavisnost" domaćinstava od njenih najstarijih članova ne iznenađuje jer su penzije, iako skromne, ipak redovne jer se zna tačan datum njihove isplate, a uvek se usklađuju sa inflacijom iz prethodnih šest meseci.

Prosečna majska penzija iznosila je 23.106 dinara i povećana je za 7,5 odsto u odnosu na maj prošle godine, računaju u Upravnom odboru Fonda PIO.  

Izraženo u evrima, prosečna penzija je iznosila 198 evra i prvi put je pala ispod 200 evra od marta prošle godine. S obzirom na to da je evro ojačao za 20,2 odsto u odnosu na maj prošle godine, prosečna penzija je zapravo smanjena za 10,6 odsto. A samo za majske isplate, sa računa Fonda PIO je potrošen 39.031 milion dinara.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side