10.01.2017 Beograd

Pavle Petrović: Iz budžeta se i dalje plaćaju gubici državnih preduzeća

Pavle Petrović: Iz budžeta se i dalje plaćaju gubici državnih preduzeća Foto: Z. Raš
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da će Srbija ove godine iz budžeta plaćati gubitke koje su javna i državna preduzeća napravila od 2011. do 2015. i da će to da traje sve do 2018. godine."

Ono što je opasnost je da su gomilaju novi gubici i dugovi, što se dogodilo u 2016. godini", rekao je Petrović za N1.

On je istakao primer RTB Bor koji ne plaća struju i gas, tako da se njihov dug prvo preliva u EPS i Srbijagas, ali će se jednog dana, kako kaže, preliti i u državni budžet.

Prema njegovim rečima, više od polovine planiranog deficita u budžetu za 2017. potiče od lošeg poslovanja javnih i državnih preduzeća.

Petrović je podsetio da je Vlada Srbije, pre dve godine, kroz program smanjenja deficita sa MMF-om, predvidela smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 75.000.

To je, kako kaže, bilo nerealno smanjenje, ali vlada je to prihvatila kako bi se izbeglo smanjenje plata i penzija.

"To se nije desilo, i ukupno će biti smanjeno za 25.000 i to je prava mera", dodao je on i upozorio da najveći deo zaposlenih odlazi kroz penzionisanje, ali da to nije racionalan način da se smanji broj zaposlenih

On je ocenio da se tako dolazi u opasnost da se, usled pritiska da se popune neophodna radna mesta koja su ostala upražnjenja penzionisanjem, talas vrati nazad, i da broj zaposlenih na kraju bude isti, a možda i veći nego pre racionalizacije.

Podsetio je da se to desilo i nakon racionalizacije od 2002. do 2006, kada je broj zaposlenih smanjen za 10 odsto, da bi 2008. godine broj zaposlenih u javnom sektoru bio čak i veći nego 2002.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 11.01.2017, 13:02h Diletanti Petrović, Vujović i slični...

  "Pavle Petrović: Iz budžeta se i dalje plaćaju gubici državnih preduzeća..." ... - E, sad kad je Ustavni sud doneo presudu da je onaj DILETANT "ministar" finansija Vujović uvođenjem tzv. "solidarnog poreza" od XII 2013. do X 2014. opljačkao zaposlene u školama, bolnicama, obdaništima i dr. - KO ĆE NJIMA DA VRATI te pare? Kaži, pametnjakoviću ISTOG KALIBRA kojega je i Vujović!

 • 10.01.2017, 18:31h NS21

  Brine što je tema zaposlenih 147.000 radnika u šesdesetak repububličkih javnih preduzeća i dalje van vizure. Da podsetim još i da su njihove plate su u proseku iznad ili čak i daleko iznad proseka. Da li je to nepoželjna ili samo slučajno zanemarena tema. A zdravstvo, kao građani koji su bolesni, već trpe zbog toga.

Pročitajte i...
 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2381 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: O niškom aerodromu odlučiće gradski odbornici Mihajlović: O niškom aerodromu odlučiće gradski odbornici

  Odbornici u Nišu su ti koji će u narednom periodu odlučiti o sudbini aerodroma "Konstantin Veliki", izjavila je danas ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

 • Nemačka veruje da će Tramp uvesti takse od 1. maja Nemačka veruje da će Tramp uvesti takse od 1. maja

  Nemačka očekuje da će američki predsednik Donald Tramp uvesti carinske takse na čelik i aluminijum od 1. maja i da neće obnoviti sadašnje izuzeće od te mere, saopštili su danas izvori bliski vladi u Berlinu.

 • NIN: U Srbiji inflacija najveća u regionu a plate manje samo u Makedoniji NIN: U Srbiji inflacija najveća u regionu a plate manje samo u Makedoniji

  Srbija ni po jednom od 10 ekonomskih parametara na kraju prošle godine nije bila ni među tri najuspešnije od osam država regiona, među kojima je pet kandidata za EU – Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija i tri članice EU – Hrvatska, Bugarska i Rumunija, objavio je NIN.

Preporuke prijatelja
zagreb
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw