10.01.2017 Beograd

Pavle Petrović: Iz budžeta se i dalje plaćaju gubici državnih preduzeća

Pavle Petrović: Iz budžeta se i dalje plaćaju gubici državnih preduzeća Foto: Z. Raš
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da će Srbija ove godine iz budžeta plaćati gubitke koje su javna i državna preduzeća napravila od 2011. do 2015. i da će to da traje sve do 2018. godine."

Ono što je opasnost je da su gomilaju novi gubici i dugovi, što se dogodilo u 2016. godini", rekao je Petrović za N1.

On je istakao primer RTB Bor koji ne plaća struju i gas, tako da se njihov dug prvo preliva u EPS i Srbijagas, ali će se jednog dana, kako kaže, preliti i u državni budžet.

Prema njegovim rečima, više od polovine planiranog deficita u budžetu za 2017. potiče od lošeg poslovanja javnih i državnih preduzeća.

Petrović je podsetio da je Vlada Srbije, pre dve godine, kroz program smanjenja deficita sa MMF-om, predvidela smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 75.000.

To je, kako kaže, bilo nerealno smanjenje, ali vlada je to prihvatila kako bi se izbeglo smanjenje plata i penzija.

"To se nije desilo, i ukupno će biti smanjeno za 25.000 i to je prava mera", dodao je on i upozorio da najveći deo zaposlenih odlazi kroz penzionisanje, ali da to nije racionalan način da se smanji broj zaposlenih

On je ocenio da se tako dolazi u opasnost da se, usled pritiska da se popune neophodna radna mesta koja su ostala upražnjenja penzionisanjem, talas vrati nazad, i da broj zaposlenih na kraju bude isti, a možda i veći nego pre racionalizacije.

Podsetio je da se to desilo i nakon racionalizacije od 2002. do 2006, kada je broj zaposlenih smanjen za 10 odsto, da bi 2008. godine broj zaposlenih u javnom sektoru bio čak i veći nego 2002.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.01.2017, 13:02h Diletanti Petrović, Vujović i slični...

    "Pavle Petrović: Iz budžeta se i dalje plaćaju gubici državnih preduzeća..." ... - E, sad kad je Ustavni sud doneo presudu da je onaj DILETANT "ministar" finansija Vujović uvođenjem tzv. "solidarnog poreza" od XII 2013. do X 2014. opljačkao zaposlene u školama, bolnicama, obdaništima i dr. - KO ĆE NJIMA DA VRATI te pare? Kaži, pametnjakoviću ISTOG KALIBRA kojega je i Vujović!

  • 10.01.2017, 18:31h NS21

    Brine što je tema zaposlenih 147.000 radnika u šesdesetak repububličkih javnih preduzeća i dalje van vizure. Da podsetim još i da su njihove plate su u proseku iznad ili čak i daleko iznad proseka. Da li je to nepoželjna ili samo slučajno zanemarena tema. A zdravstvo, kao građani koji su bolesni, već trpe zbog toga.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije festival nauke bmw