16.10.2018 Vašington

Pauel: Neorganizovan Bregzit bi mogao negativno da utiče na SAD

Pauel: Neorganizovan Bregzit bi mogao negativno da utiče na SAD Foto: Beta, AP
Predsednik američke centralne Banke, takozvanog Feda, Džerom Pauel izrazio je danas zabrinutost da bi neorganzovani Bregzit, bez postignutog dogovora između Britanije i EU, mogao da ima negativne posledice na američku privredu.

Tokom sastanka Saveta za finansijsku stabilnost u Vašingtonu šef Feda je upozorio da iako američke banke imaju malu izloženost kod britanskih banaka kada je reč o njihovim fondovima njihova izloženost prema evropskim bankama je znatnija.

"To ukazuje da ukoliko bi evropska privreda usporila posle odvajanja Britanije iz EU američke banke bi mogle indirektno da budu pogođene", rekao je Pauel.

On je rekao da neizvesnosti tranzicije kada je reč o finansijskoj regulativi ukazuju da je važno da se nađu efikasna rešenja da bi se izbegla kriza finansijske stabilnosti.

Zamenik američkog ministra finansija za međunarodne poslove Dejvid Malpas je na istom sastanku takođe izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja Bregzita na finansijska tržišta.

"Želimo da budemo sigurni da će širenje (nesigurnosti) u slučaju tvrdog Bregzita moći da se kontroliše da bi se održala finansijska stabilnost", rekao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side