16.10.2018 Vašington

Pauel: Neorganizovan Bregzit bi mogao negativno da utiče na SAD

Pauel: Neorganizovan Bregzit bi mogao negativno da utiče na SAD Foto: Beta, AP
Predsednik američke centralne Banke, takozvanog Feda, Džerom Pauel izrazio je danas zabrinutost da bi neorganzovani Bregzit, bez postignutog dogovora između Britanije i EU, mogao da ima negativne posledice na američku privredu.

Tokom sastanka Saveta za finansijsku stabilnost u Vašingtonu šef Feda je upozorio da iako američke banke imaju malu izloženost kod britanskih banaka kada je reč o njihovim fondovima njihova izloženost prema evropskim bankama je znatnija.

"To ukazuje da ukoliko bi evropska privreda usporila posle odvajanja Britanije iz EU američke banke bi mogle indirektno da budu pogođene", rekao je Pauel.

On je rekao da neizvesnosti tranzicije kada je reč o finansijskoj regulativi ukazuju da je važno da se nađu efikasna rešenja da bi se izbegla kriza finansijske stabilnosti.

Zamenik američkog ministra finansija za međunarodne poslove Dejvid Malpas je na istom sastanku takođe izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja Bregzita na finansijska tržišta.

"Želimo da budemo sigurni da će širenje (nesigurnosti) u slučaju tvrdog Bregzita moći da se kontroliše da bi se održala finansijska stabilnost", rekao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor dužnika u švajcarskim francima Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor dužnika u švajcarskim francima

  Vrhovni sud Grčke je presudio da su zakoniti uslovi ugovora pod kojima su banke odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima, te se, kako u ugovorima piše, moraju i otplatiti - ili u toj valuti ili preračunati u evro po dnevnom kursu na dan plaćanja svake rate, objavljeno je danas u Atini.

 • Generalni sekretar Udruženja banaka: Rešenje za kredite u švajcarcima da bude ekonomski održivo Generalni sekretar Udruženja banaka: Rešenje za kredite u švajcarcima da bude ekonomski održivo

  Banke podržavaju traženje rešenja za lakšu otplatu kredita u švajcaraskim francima, ali insistiraju da ono bude ekonomski održivo, zasnovano na poštovanju zakona i pravnoj sigurnosti, jer jedino tako ćemo u budućnosti izbeći slične neželjene situacije, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

 • Mihajlović: Za smanjenje čekanja na granicama 90 miliona dolara Mihajlović: Za smanjenje čekanja na granicama 90 miliona dolara

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom razgovarala o nastavku saradnje na projektima u oblasti transporta, završetku Koridora 10 i unapređenju železničkog sektora.

 • Evro u ponedeljak 118,07 dinara Evro u ponedeljak 118,07 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 22. aprila neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,0719 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side