25.03.2018 Trstenik

Otvoren novi pogon Prve petoletke u Trsteniku, uloženo 2,2 miliona evra

Otvoren novi pogon Prve petoletke u Trsteniku, uloženo 2,2 miliona evra Foto: prtscr ytb
U fabrici "Prva petoletka-namenska" u Trsteniku, koja obeležava 69 godina rada, danas je otvoren renoviran proizvodni pogon u koji je uloženo 2,2 miliona evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vlada Srbije je u to preduzeće investirala ukupno 3,5 miliona evra.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju novog pogona istakao da to preduzeće "ima budućnost i da je u stanju da odgovori zahtevima svetskog tržišta".

On je dodao da se namenska industrija razvija.

"Namenska industrija prošle godine izvezla je oko 570 miliona evra, što je za 17 odsto više od rekordne 2016. godine, a skoro tri puta više nego što je bilo 2012. godine. Ove godine očekujemo da će ukupan izvoz biti više od 600 miliona evra", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, izmenama zakona kontrola, apsolutna kontrola i vlasništvo države nad namenskom industrijom se "neće dovoditi u pitanje".

"Ispod 51 procenta u namenskoj industriji vlasništvo države Srbije po zakonu neće moći da padne, ni da se izgube upravljačka prava", istakao je Vulin.

Direktorka "Prve petoletke – namenska" Anđelka Atanasković rekla je da je fabrika u renoviranu halu uložila 500.000 evra, kako bi omogućili rad sa novim programima i mašinama, a da su mašine kupljene od investicija Vlade.

"Fabrika je zaposlila 100 novih radnika a plate zaposlenih su danas na nivou republičkog proseka", rekla je Atanasković.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side