24.01.2012 Beograd

Otkup Telekoma od Grka

Otkup Telekoma od Grka
Srbija nije uspela da proda Telekom i umesto toga će postati stoprocentni vlasnik kompanije, pošto će u četvrtak isplatiti dosadašnjem suvlasniku 380 miliona evra.

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE 26. januara i zvanično prestaje da bude vlasnik 20 odsto akcija Telekoma Srbija, pošto će joj biti isplaćena dogovorena cena.

Istoga dana biće obavljen i prenos akcija u Centralnom registru, sa grčkog OTE-a na srpski Telekom, u kome će država imati 80 odsto akcija, a Telekom Srbije 20 procenata.

Za finansiranje otkupa akcija Telekom Srbija je uzeo kredit od 470 miliona evra, od konzorcijuma banaka. 

Od ukupne sume tog zajma, 320 miliona evra namenjeno je otkupu 20 odsto akcija OTE-a u korist Telekoma, a 150 miliona evra za refinansiranju postojećeg kredita Telekoma. 

U četvrtak će u Predsedništvu Srbije biti održana svečana ceremonija prenosa akcija, sa OTE-a na srpski Telekom, u prisustvu predsednika republike Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića, a najavljeno je i učešće i generalnog direktora dve kompanije - Branka Radujka i Majkla Camasa. 

OTE i Telekom Srbija su u decembru 2011. godine u Atini potpisali ugovor o preuzimanju 20 odsto akcija grčke kompanije za telekomunikacije, a Upravni odbor i Skupština akcionara Telekom Srbije su polovinom decembra 2011. odobrili tu transakciju.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side