Oštre kazne za hotele
20.09.2011 Beograd

Oštre kazne za hotele

Oštre kazne za hotele Tanjug
Investitori i vlasnici hotela u prioritetnim gradskim zonama imaće rok do dve godine da izgrade nov ili rekonstruišu postojeći hotel, jer će u suprotnom plaćati kaznu i do dva miliona evra zbog kašnjenja radova.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je ideja tog ministarstva bila da se u prioritetnim gradskim zonama Beograda i Novog Sada ne dozvoli da radovi na važnim turističkim hotelima traju duže od dve godine.

Zato je i usvojena Uredba koja je na snazi od 1. juna, rekao je Ćirić novinarima kod gradilišta hotela "Metropol" u Beogradu.

Uredbom je predviđeno da ukoliko hotel, poput "Metropola" koji je u renoviranju, ne bude obnovljen i pušten u rad u roku od dve godine, njegov vlasnik plaćaće penale i do dva miliona evra godišnje, precizirao je Ćirić i napomenuo da je slična situacija u hotelu "Jugoslavija", gde su radovi na obnovi u zastoju više godina.

Ta vladina Uredba je i podstakla vlasnike hotela "Metropol", koji su iz Grčke, da nastave započete radove na rekonstrukciji, rekao je Ćirić i preneo obećanja grčkih hotelijera da će deo hotela biti završen do kraja januara sledeće godine, a ceo hotel u toku 2012.

"Mi na osnovu obećanja ne možemo da funkcionišemo i prihvatićemo samo konkretna dela i akcije", upozorio je Ćirić.

Nova Uredba, popularno nazvana i Uredba o "penalima na ružnoću", biće upozorenje i za buduće investitore i kupce hotela u prioritetnim gradskim zonama da moraju poštovati rokove za izgradnju i rekonstrukciju hotela, jer će u suprotnom plaćati visoke kazne, kazao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima ukupno 3.000 ležajeva u hotelima i to je nedovoljno kada se održavaju veliki poslovni skupovi ili sajamske manifestacije.

Ocenjujući da su u Srbiji trenutno dve najvažnije turističke destinacije Beograd i Novi Sad, Ćirić je naveo da je u prvih sedam meseci ove godine u Beogradu bilo više od 300.000 turista, što je za sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine. On je napomenuo da je broj stranih gostiju u prestonici ove godine bio veći za 16 odsto.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side