Orbović traži ukidanje kaznenih poena za prevremenu starosnu penziju
16.10.2017 Beograd

Orbović traži ukidanje kaznenih poena za prevremenu starosnu penziju

Orbović traži ukidanje kaznenih poena za prevremenu starosnu penziju Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić da ukine kaznene poene za odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Orbović je u pismu upućenom premijerki naveo da je izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine dodatno pogoršan položaj penzionera jer je predviđeno da se iznos prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i starosna penzija, s tim što se ona trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Sindikat je podsetio da je vladinom Socijalno-ekonomskom savetu uputio inicijativu za trajno ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije.

"Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno-ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do obećane izmene nije došlo, pa država i dalje svakodnevno kažnjava one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju", navodi se u pismi Orbovića.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana

  Više od polovine ljudi sa Zapadnog Balkana koji u Nemačku dolaze da rade po posebnim pravilima za taj region - radi kao stručna radna snaga, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada i poziva (IAB).

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru je danas 117,5845 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

  U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi toblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

 • U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto

  U Srbiji su u julu ove godine cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, povećane u proseku za dva odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side