03.01.2018 Budimpešta

Orban i Moravjecki: U Evropi jača antiimigranstski stav

Orban i Moravjecki: U Evropi jača antiimigranstski stav Foto: Beta / AP
Premijeri Mađarske i Poljske, Viktor Orban i Mateuš Moravjecki, rekli su danas da podrška antiimigrantskoj politici njihovih zemalja jača u Evropskoj uniji.

Orban i Moravjecki su na zajedničkoj konferenciji za medije u Budimpešti istakli primer Austrije, gde su konzervativci i nacionalisti formirali koalicionu vladu u decembru.

"Demokratija je ponovo uspostavljena u Austriji, jer su Austrijanci koji odbijaju imigraciju izabrali vladu koja takođe ne želi imigraciju. To će biti slučaj svuda u Evropi i verujem da je to samo pitanje vremena", rekao je Orban.

Moravjecki, koji je Mađarsku izabrao za destinaciju prve bilateralne posete otkako je pre mesec dana preuzeo funkciju, rekao je da pitanje imigracije postaje "sve toplije" u EU i da "deluje da se razvija" u njihovom smeru.

Dvojica premijera su ponovo odbacili plan EU za raspoređivanje izbeglica po članicama Unije i istakli svoj doprinos naporima za poboljšanje situacije na Bliskom istoku, čiji je cilj da što više ljudi ostane u tom području.

"Imigrantska politika EU ne daje rezultate. Štaviše, ne samo da ne daje rezultate, već je ona spektakularno propala. Jasno je da Evropljani ne žele imigrante, dok nekoliko evropskih lidera još uvek forsira propalu imigrantsku poltiku", kazao je Orban.

Poljskoj prete moguće sankcije EU zbog urušavanja demokratskih principa, uključujući nedavne korake na povećanju kontrole izvršne vlasti nad pravosuđem. Dok je Orban ranije obećavao da će blokirati kaznene mere EU protiv Poljske, nijedan od njih dvojice danas nije pomenuo tu temu tokom zajedničke konferencije u mađarskom parlamentu. ;

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side