OECD: Slaba svetska privreda ugrožava finansije država
30.03.2016 Vašington

OECD: Slaba svetska privreda ugrožava finansije država

OECD: Slaba svetska privreda ugrožava finansije država Foto: Freeimages
Slab privredni rast u svetu otežava mogućnosti vlada da isplaćuju obaveze poput penzija i namirivanja dugova, ocenila je danas glavna ekonomistkinja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Ketrin Man.

OECD, koji predstavlja uglavnom privredno razvijene zemlje, snizio je u novembru projekciju privrednog rasta u svetu u ovoj godini na tri sa 3,3 odsto. S manjim rastom, vlade mogu da prikupe manje poreske prihode.

"Takvi brojevi znače da nećemo moći da ispunjavamo te obaveze", rekla je Man novinarima.

Ona je rekla da su za veći rast potrebni podsticaji centralnih banaka, veće državne potrošnje, poreske politike koje ohrabruju povećanje, kao i ekonomske reforme koje uskladile propise među zemljama.

Od finansijske krize Svetska banka, Međunarodni monetarni fond i OECD stalno precenjuju snagu oporavka svetske privrede.

Man je ocenila da ekonomija više ne funkcioniše kako većina ekonomista misli - niska nezaposlenost u SAD i drugim zemljama nije dovela do većeg rasta plata, niske referentne kamatne stope nisu podstakle kompanije da investiraju, dok blage monetarne politike centralnih banaka nisu pogurale inflaciju.

Man je rekla da je uverena da OECD neće opet smanjiti procenu svetskog rasta kada bude iznosila takvu prognozu u junu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side