OECD previđa pad svetskog BDP za 4,5 odsto
16.09.2020 Pariz

OECD previđa pad svetskog BDP za 4,5 odsto

OECD previđa pad svetskog BDP za 4,5 odsto Foto: Pixabay
Svetska ekonomija je pretrpela pad bez presedana zbog pandemije koronavirusa, ali manji nego što se očekivalo posebno u Sjedinjenim Državama i Kini, objavila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD je navela u izveštaju da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda u svetu za 4,5 odsto ove godine - manje od pada od 6 odsto koji se predviđao u junu.

Očekuje se da će se svetska ekonomija oporaviti i porasti za 5 odsto sledeće godine, saopštila je ta organizacija.

Najnovije procene OECD polaze od pretpostavke o lokalnim, sporadičnim slučajevima zaraze korona virusom, koji će se rešavati lokalno, ciljanim merama, a ne potpunim karantinom koji je doveo do rekordnog pada BDP u mnogim zemljama u periodu od aprila do juna.

Pretpostavlja se i da će vakcina protiv Kovida-19 biti dostupna tek krajem 2021. godine.

OECD je prognozirao da će američka ekonomija ove godine pasti za 3,8 odsto, umesto pada od 7,3 odsto koji je ranije bilo predviđeno.

Očekuje se da će Kina biti jedina zemlja u grupi od 20 najmoćnijih ekonomija koja će ove godine rasti - za 1,8 odsto umesto ranije predviđenog pada od 2,6 odsto.

OECD je smanjio svoje prognoze za Indiju, Meksiko i Južnu Afriku.

Organizacija sa sedištem u Parizu, koja savetuje razvijene zemlje u vezi sa ekonomskom politikom, pozvala je vlade da sledeće godine ne podižu poreze ili smanjuju potrošnju kako bi se "sačuvalo poverenje i ograničila neizvesnost".

"Treba učiniti sve da se ojača poverenje jer je ono ključno za oporavak", rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorens Bun na konferenciji za novinare. 

Vlade posebno treba da nastave da pomažu ljudima da pronađu posao i podržavaju investicije, rekla je ona.

"Dakle, prva poruka koju želimo da pošaljemo je da ne ponavljamo greške iz prošlosti, ne povlačimo fiskalnu podršku prerano".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side